Csehország;Szijjártó Péter;Orbán Viktor;Tomio Okamura;Andrej Babis;Jan Lipavsky;

2022-09-03 19:55:00

A cseh külügyminiszter kimondta, hogy Orbán Viktor miatt nem működik a V4

Éles szembenállást jelent a cseh parlamenti pártok között az Orbán-kormány politikája.

A V4 azért nem működik, mert Orbán Viktor Magyarországa más utat választott Ukrajnát illetően, mint Lengyelország, Csehország és Szlovákia - ezt mondta Jan Lipavský cseh külügyminiszter az Idnes cikke szerint, amit a Fidesz-közeli Mandiner vett észre.

A politikus ostobaságnak nevezte Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő állítását, aki szerint Petr Fiala kormánya verte szét az együttműködést. A cikk felidézi, hogy míg Lengyelország, Csehország és a balti államok az oroszellenes szankciók fő kezdeményezői, addig Magyarország jóval kevésbé lelkes és például megtagadta a fegyverszállítmányok átengedését a területén keresztül.

A kalózpárti cseh külügyminiszter úgy fogalmazott:

A cseh külügyminiszter Andrej Babiš korábbi kormányfő egy beszédén zaklatta fel magát, aki az energiaválsággal és az olajembargóra vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban bírálta a Fiala-kormányt, s szemlátomást inkább az Orbán-kormány politikájával értett egyet. Jan Lipavský szerint nem véletlen, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter inkább Tomio Okamurával fotózkodott, aki azt hirdeti, hogy Csehországnak közvetlenül a termelőtől, vagyis Oroszországból kell gázt vásárolnia, nem pedig a német közvetítőktől. Közölte azt is, hogy a Fiala-kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza 1948 és 1968 megismétlődését (a kommunista hatalomátvétel éve és a Szovjetunió vezetésével levert prágai tavasz éve - a szerk.), s nem hagyják, hogy ismét orosz birodalmi befolyás alá kerüljön az ország.

A cseh külügyminiszter azon is értetlenkedését fejezte ki, hogy a Babiš-féle ANO képviselői az általuk kezdeményezett parlamenti ülésen nem hallgatták meg a kormány tagjainak érveit, kivonultak a teremből.