Európai Unió;Orbán-kormány;szankciók;vétó;orosz oligarcha;orosz-ukrán háború;

2022-09-06 17:45:00

Szabad Európa: orosz oligarchák miatt blokkolná az Orbán-kormány egyes EU-s szankciók meghosszabbítását

Mindez összefügghet a visszatartott brüsszeli pénzekkel. 

A magyar kormány kilátásba helyezte, hogy nem járul hozzá az Európai Unió egyes, Oroszországgal szembeni szankcióinak meghosszabbításához, amennyiben nem törlik erről a feketelistáról három orosz oligarcha nevét - közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva a Szabad Európa.

A névtelen informátorok szerint Aliser Uszmanovról, Pjotr Avenről és Viktor Rasnyikovról van szó. Ellenük vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el a közösség. A célzott büntetőintézkedések érvényességét fél évente terjesztik ki, a következő határidő szeptember 15. Az EU-tagállamok képviselői szeptember 7-én vitatják meg a kérdést. A feketelista jelenleg 1217 magánszemély és 108 szervezet nevét tartalmazza, a hosszabbításhoz teljes egyhangúságra van szükség. 

Uszmanov és Aven február végén, az ukrajnai invázió megindítását követően került a jegyzékbe. Az EU közlönyében előbbit „Kreml-párti oligarchaként” jellemezték, aki „különösen közeli kapcsolatban van” Vlagyimir Putyinnal, utóbbiról pedig azt írták, hogy „egyike annak a nagyjából ötven vagyonos üzletembernek, aki rendszeresen találkozik az orosz elnökkel a Kremlben”. 

Uszmanovtól a korlátozások nyomán már lefoglaltak egy hatszázmillió dollár értékű jachtot, amely sajtóhírek szerint a legnagyobb a világon. 

Rasnyikov ellen márciusban rendeltek el szankciókat, ő az Oroszország egyik legnagyobb adózójának számító Magnyitogorszk Vas- és Acélművek (MMK) tulajdonosa és igazgatótanácsi elnöke.

A brüsszeli folyosókon egyesek úgy spekulálnak, hogy Magyarország ezzel pusztán nyomást akar gyakorolni a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott EU-s források mielőbbi folyósítása érdekében. 

A Szabad Európa megkeresésére a budapesti kormány eddig nem reagált.