Ausztria;befagyasztás;áramár;Karl Nehammer;

2022-09-07 21:23:00

Ausztriában bejelentették, hogy több mint másfél évre befagyasztják az áram árát

A családoknak átlagosan évi 500 euróval csökkenhetnek a kiadásaik.

Ausztria 2022. december 1-től 2024. június 30-ig befagyasztja az áram árát. A lépéstől azt várják, hogy átlagosan évi 500 euró csaknem 200 ezer forintnak megfelelő összegű kiadástól mentesítenek egy-egy háztartást – derült ki Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán tett hivatalos bejelentéséből.

A bécsi kormány a villamosenergia-költségek visszaszorításától elsősorban az energiaárak – jelentős részben Oroszország ukrajnai inváziója miatti – emelkedésének megfékezését várja. A kancellár a kormányülés előtt közölte: az ársapka egy háztartás átlagos fogyasztásának körülbelül 80 százalékára érvényes: 2900 kWh feletti fogyasztás esetén piaci árat kell fizetni. A kancellár megjegyezte, ez egyben takarékosságra is ösztönöz.

A villamosenergia árának befagyasztásáról a tervek szerint a lehető leggyorsabban, már októberben dönthet az osztrák parlament. A bejelentés előtt kiszivárgott tervezet részleteiről a Népszava is beszámolt, így arról is, hogy a konstrukció szépséghibája, hogy háztartásonkénti átlagot számít, függetlenül attól, hogy egy- vagy többszemélyes otthonról van-e szó. A bécsi kormány ugyanakkor azt ígéri, hogy további kedvezményért folyamodhatnak azok a háztartások, ahol legalább öt személy él.