Orbán-kormány;szakszervezet;fűtés;

2022-09-08 14:20:00

Szabályellenes, ha az Orbán-kormány 18 fokosra csökkenti a középületek fűtését

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet inkább továbbra is a home office-t szorgalmazná.

Amint arról lapunk is beszámolt, ma a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a kórházak és a szociális intézmények kivételével valamennyi állami intézményt arra kötelez a kormány, hogy a gázfelhasználásukat 25 százalékkal csökkentsék. Ennek érdekében az otthoni munkavégzést nem támogatják, azt viszont igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum.

Ezt rendeletben még nem rögzítették, azonban a hvg.hu megkereste az ügyben a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét. Boros Péterné, a testület vezetője válaszul azt közölte:

Hozzátette, ezt a jelenleg is hatályban lévő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény mondja ki. A vonatkozó jogszabály szerint „(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani”, ez hideg évszakban 20–22 fokos biztosítandó léghőmérsékletet jelent. Boros Péterné szerint minimum értesíteni kellett volna a munkavállalókat egy ilyen, nagy létszámot érintő döntés előtt, azonban semmit nem tudtak erről, „így ez önmagában egy statáriális intézkedés” - értékelt.

Boros Péterné úgy vélte, ha ez a helyzet, akkor hiába vannak munkavédelmi előírások, mert például ha lett volna idő véleményezni, akkor biztos, hogy ülőmunkánál nem 18, hanem minimum 19 fok kellene legyen, mint Németországban. Ilyen szintű fűtéscsökkentés esetén például az elektromos fűtésre átállás segíthetne, de az MKKSZ a kormánnyal ellentétben inkább továbbra is a home office-t szorgalmazná. Szabályozási elképzelésük van is, de a kormánynál „elhajtották őket”.

„Így nem lehet az emberekkel bánni, hogy a miniszter úr kiáll a pulpitusra, és azt mondja, hogy 18 fok lesz. 618 ezer ember helyzetéről beszélünk!” - fogalmazott Boros Péterné.