városháza;fővárosi önkormányzat;energiatakarékosság;egyeztetések;Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete;

2022-09-13 13:40:00

Eldőlt, hogy idén télen biztosan nem 18, hanem 20 fok lesz a budapesti városházán

A kormányzati diktátumokkal szemben a fővárosi önkormányzat megkezdte a szakszervezeti egyeztetést az energiatakarékosságról. 

A hatályos munkaegészségügyi szabályokat figyelembe véve az egyeztetések alapján 20 fok lesz a fűtési időszakban budapesti városháza épületében a hőmérséklet – közölte Facebook-oldalán kedden a főváros. A városvezetés a szakszervezetekkel most megkezdett egyeztetések eredményeként, szemben a kormány által a múlt héten az állami középületekben meghatározott 18 fokos előírással.

Kiemelték, hogy a Főpolgármesteri Hivatal hatalmas területű, több mint 50 ezer négyzetméteres Városház utcai épületegyüttesében a lépés a korábbi 22 fokos szinthez képest 10-12 százalék megtakarítást jelenthet. Ezzel együtt felmérik, hol lehet átköltöztetésekkel az épület egyes részeit lekapcsolni a fűtési rendszerről, és ezzel csökkenteni a fűtött területek nagyságát.

Emlékeztettek, hogy a fővárosi önkormányzat hivatalának otthont adó Városháza utcai épület ez évtől már teljes mértékben távfűtéssel működik, azonban ennek költsége is jelentős lehet majd, ezért az épületre tervezett energiamennyiség csaknem 20 százalékos csökkentése szükséges.

A Népszava is beszámolt Karácsony Gergely főpolgármester múlt herti bejelentéséről, hogy az energiatakarékosságról minden érintett szakszervezettel egyeztetni fognak. Ennek alapján kedden a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) tárgyaltak, s a következő napokban az egyeztetések folytatódnak.

Boross Péterné az MKKSZ elnöke a keddi tárgyaláson hiányolta, hogy ilyen megbeszélésre a kormányzat részéről eddig nem került sor, egyben megköszönte, hogy a főváros „ilyen gyorsan és hatékonyan” egyeztet a fűtési szezonra tervezett intézkedésekről.