oktatás;tüntetés;diákok;pedagógussztrájk;Tanítanék Mozgalom;tanárhiány;

2022-09-14 06:30:00

„A hatalom nagyon elszántnak látszik a sztrájkjogukért, bérükért, jobb oktatásért küzdő pedagógusok megfélemlítésében”

Tanítanék Mozgalom képviselője szerint egyre több szempontot kell mérlegelni minden tanárnak, mielőtt eldönti, hogy részt vesz-e a következő megmozdulásban. 

Össze kell hangolnunk a következő hetekben a lépéseinket, hogy erősítsük egymást. Különösen azért, mert a hatalom nagyon elszántnak látszik a sztrájkjogukért, magasabb bérükért, az oktatás jobb színvonaláért küzdő pedagógusok megfélemlítésében – nyilatkozta lapunknak Törley Katalin.

A Tanítanék Mozgalom képviselője szerint egyre több szempontot kell mérlegelni minden tanárnak, mielőtt eldönti, hogy részt vesz-e a következő megmozdulásban. Ez magyarázhatja, miért csak egy-két vidéki iskolából jelezték tegnap a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ), hogy bejelentették az intézményvezetőnek egy szeptember 19-én kezdődő sztrájk előkészítését. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke megerősítette lapunknak:

Közben a tankerületi központokon keresztül érkező fenyegetések ellenére kedden is folytatódtak a feketeruhás megmozdulások több iskola környékén, a Civil Közoktatási Platform (CKP) pedig bocsánatkérésre szólította fel a központi oktatásirányításban és tankerületi hivatalokban dolgozókat.

Ezt várja a Tanítanék Mozgalom a belügyminisztertől és a közoktatási államtitkártól is abban a petícióban, amelyben a Miskolci Herman Ottó Gimnázium leváltott igazgatóhelyettesének visszahelyezését követelik. A sok tanár szerint az összeomlás szélén táncoló magyar oktatásügy megmentésének szándéka mellett a Dezsőfi György melletti kiállás, a szolidaritás volt az egyik legfontosabb üzenete a Budapest több intézményénél, Budaörsön, Szombathelyen, Százhalombattán, Miskolcon, Gödön és máshol szervezett akcióknak. A pedagógusokhoz a legtöbb helyen szülők és diákok is csatlakoztak, a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákönkormányzata pedig dicsérő levélben köszönte meg a tanárok bátor kiállását.