Magyarország;védőoltás;Pfizer;koronavírus;COVID-19;omikron variáns;

A jövő héttől felvehető az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcina

Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. 

A jövő héttől a kórházi oltópontokon felvehető a lakosság körében a Pfizernek az omikron elleni vakcinája – írja a kormányzati tájékoztató oldal.

Mint arról a Népszava is beszámolt, az új típusú oltóanyag a múlt héten érkezett meg Magyarországra.

A tájékoztatás szerint először az egészségügyi dolgozók vehetik fel a védőoltást. Hangsúlyozzák, hogy az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. Eddig 109 ezer adag érkezett belőle hazánkba – tették hozzá.

A lakosság

időpontfoglalással a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain veheti fel az oltást, a pénteki oltási napokon pedig időpontfoglalás nélkül is.

A beszámolóban kitérnek arra, a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban, hogy megtudják, ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, aki legalább 4 hónapja kapta meg az előző oltást. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Magyarország 9,5 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben.

Ebből idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is felvette.