földrengés;Mexikó;cunamiriadó;

2022-09-19 22:14:00

Akkora földrengés volt Mexikóban, hogy Magyarországon is érzékelték

Kiadták a cunamiriasztást, a hullámok 1-3 méter magasak is lehetnek. 

Magyar idő szerint ma este 20:05-kor egy 7.6-os magnitúdójú földrengés rázta meg Mexikót - közölte Facebook-oldalán az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.

Mint írták, az epicentrum ugyan 10 600 kilométerre volt hazánktól, ennek ellenére minden állomásuk szeizmogramján markáns, nagy amplitúdójú jel figyelhető meg. Ilyen méretű földrengések ritkán pattannak ki a világon. A földrengéssel egy időben cunamiriasztást adtak ki a hatóságok. Emlékeztetnek, 1985-ben szintén szeptember 19-én következett be Mexikó történetének legpusztítóbb földrengése, 8,1-es magnitúdóval. 2017-ben pedig egy 7,1-es magnitúdójú földrengés keletkezett, úgyszintén szeptember 19-én.

Az amerikai földtani intézet jelentésére hivatkozva azt írja a Reuters, hogy az epicentrum 15 kilométeres mélységben volt Mexikó nyugati partjának közelében. Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere elmondta, a fővárosban nem érkezett jelentés károkról. Ugyanakkor egyes városokban az eset miatt szünetel az áramszolgáltatás, a közlekedési lámpák nem működtek. Az Egyesült Államok csendes-óceáni cunami-előrejelző központja riasztásában azt prognosztizálta, hogy a hullámok az 1-3 méteres magasságot is elérhetik.