energia;Oroszország;szankciók;frakciók;nemzeti konzultáció;Balatonalmádi;Kocsis Máté;kormánypártok;Fidesz-KDNP-frakcióülés;

2022-09-22 15:44:00

Nemzeti konzultációt indítana a Fidesz az Oroszország elleni szankciókról

Kocsis Máté frakcióvezető szerint „nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett”.

A kormánypárti frakciók arra kérik a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében – közölte a Fidesz-KDNP balatonalmádi kihelyezett frakcióülésén Kocsis Máté frakcióvezető a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

Kocsis állítása szerint „Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb”. Megjegyezte, hogy „Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki”. „Brüsszel nem ezt ígérte a szankciók bevezetésekor” – mondta.

A frakcióvezető úgy értékelte, hogy a „brüsszeli szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt”. „Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók” – jelentette ki.

Kocsis szerint „nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett”.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője megismételte a kormányzati mantrát, amely szerint „az alapvető problémák a háború, valamint az arra adott rossz brüsszeli válaszok miatt van”.

„Minden esetben, amikor fontos nemzeti sors kérdésekben kell dönteni, akkor megkérdezzük az embereket” – mondta.

Mint arról a Népszava beszámolt, a szankciók visszavonását sürgette a kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök is.