Társaság a Szabadságjogokért (TASZ);díjak;roma;aktivista;aHang;

2022-09-22 20:18:00

Glonczi László és az aHang kapta a SZABAD-díjakat az idén

A roma aktivista a zsűri, az aHang a közönség díját kapta.

Negyedik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat, elismerve azokat a bátor embereket, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak. Az eseményről a 444 számolt be.

A zsűri díját Glonczi László kapta.

A nyíregyházi Huszár-telepen élő Glonczi László személyes missziója, hogy minél több roma származású gyereknek segítsen megfelelő oktatáshoz jutni. Három oktatási intézményben per nélkül, egyben pedig peres úton vetett véget a szegregációs gyakorlatoknak. Az általa alapított Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete ma már nemcsak az iskolai szegregáció felszámolásával, hanem lakhatási vagy munkahelyi diszkriminációs ügyekkel is foglalkozik, mert ahogy mondta, „van még diszkrimináció ma Magyarországon, amit orvosolni kell”.

Jelentős részben az ő munkájának eredménye, hogy az Európai Unió visszafizettetett Magyarországgal több mint másfél milliárd forintot, mert a cigányok szegregációjának felszámolására kapott pénzt Nyíregyházán arra költötték, hogy az embereket az egyik gettóból a másikba költöztették.

A közönségdíjra a 444-en lehetett szavazni. A díjat az aHang önkéntes aktivistái kapták, és az őket képviselő Szalóki Viktor Veszprém megyei koordinátor vette át. Az aHang több ezer aktivistája bonyolította le egyebek mellett az egy évvel ezelőtti ellenzéki előválasztást, ami nem csak az elmúlt évek legfontosabb politikai innovációja volt, de lebonyolítása az önkéntesség és közéleti aktivizmus egy teljesen új szintjét jelentette. Az előválasztás mellett számos más civil kezdeményezésnek is az aHang platformjaik adnak helyet.

A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, a 444 újságírója, Molnár Áron színművész és Kapronczay Stefánia Glonczi Lászlónak ítélte oda 14 éve tartó jogvédői munkásságáért.

A díjátadó partnereitől minden jelölt kapott díjat. A BOOKR Kids különdíját Balogh Fruzsina kapta az Oltass, hogy élhess! kampány aktivistájaként. Beszédében kiemelte, hogy a kampány azért volt sikeres, mert eddig soha nem látott roma összefogást hozott össze.

A Közélet Iskolája különdíjával jutalmazták Pető Attilát és Zámbó Andreát. Pető Attila elsőként vállalta névvel és arccal, hogy fiatal korában egyházi zaklatás áldozata volt, Zámbó Andrea pedig annak a sok százezer embernek a nevében fogadta el különdíjat, akik fáradságot nem ismerve segítik az ukrajnai menekülteket, példát mutatva emberségből és személyes áldozathozatalból egész Magyarországnak.

A Partners Hungary felajánlásából további különdíjat kapott Simkó Edit, aki a pedagógustiltakozások emblematikus arca lett, illetve Szalay Ildikó és Horányi Tibor a Nagy Tavak Koalíciót képviselve, akik fáradhatatlanul védik az élővizeinket, hogy a következő generációk számára is fennmaradjanak vizes élőhelyeink.