Oroszország;USA;Lengyelország;diplomácia;Északi Áramlat;incidensek;Radoslaw Sikorski;reagálások;

Lengyel EP-képviselő szerint az Egyesült Államoknak köze van az Északi Áramlat 1 és 2 felrobbantásához, a titkosszolgálati miniszter súlyos felelőtlenségről beszél

„Köszönjük, USA” – írta Twitter-bejegyzésében, alatta a Balti-tenger felszínén bugyborékoló gázról. Stanisław Żaryn, a lengyel titkosszolgálatokért felelős miniszter „súlyosan felelőtlennek” nevezte Sikorski bejegyzését, amely szerinte az orosz hazugságok hitelesítésével veszélyezteti Lengyelország biztonságát. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig megkérdezte, hogy ez hivatalos beismerése-e annak, hogy terrortámadás történt.

Érdekes Twitter-bejegyzést tett közzé Radosław Sikorski lengyel EP-képviselő, Lengyelország korábbi külügy- és védelmi minisztere, aki posztjában azt írta, „Köszönjük, USA”, alatta pedig megosztotta a Balti-tenger felszínén bugyborékoló gázról készült képet, amely az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken bekövetkezett robbanások után készült.

Stanisław Żaryn, a lengyel titkosszolgálatokért felelős miniszter szintén a Twitteren „súlyosan felelőtlennek” nevezte Sikorski bejegyzését.

„Az orosz propaganda azonnal rágalomhadjáratot indított Lengyelország, az Egyesült Államok és Ukrajna ellen, a Nyugatot vádolva az Északi Áramlat 1 és 2 elleni agresszióval” – írta.

„Az orosz hazugságok hitelesítése ebben a pillanatban veszélyezteti Lengyelország biztonságát. Micsoda súlyos felelőtlenség!”

– tette hozzá.

Maciej Wąsik lengyel belügyminiszter-helyettes pedig felháborodottan azt írta, „bizonyosak lehetünk afelől, hogy ez a bejegyzés keringeni fog az orosz médiában”.

Az orosz külügyminisztérium ugyancsak a Twitteren idézte Marija Zaharova külügyi szóvivőt, aki azt mondta, „A volt lengyel külügyminiszter, jelenleg EP-képviselő Radosław Sikorski köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az orosz gázvezetéknél történt incidensért”. „Ez hivatalos közlemény arról, hogy terrortámadás történt?” – tette fel a kérdést.

Sikorski későbbi írásaiban egyebek között annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „az Északi Áramlat megkárosítása szűkíti Putyin mozgásterét. Ha újra akarja indítani a gázszállítást Európába, akkor muszáj lesz beszélnie a Testvériség és a Jamal gázvezetékeket ellenőrző országokkal”.

A lengyel EP-képviselő szerint az Északi Áramlat „egyetlen értelme az volt, hogy

Putyin büntetlenül zsarolhassa Kelet-Európát vagy háborút folytathasson ellene”.

Sikorski szerint Ukrajna és a balti államok 20 évig ellenezték az Északi Áramlat megépítését. „Most 20 milliárd dollárnyi fémhulladék hever a tenger fenekén, újabb költsége annak a bűnös orosz döntésnek, hogy inváziót indítson Ukrajna ellen. Valaki, (kedves) orosz külügyminisztérium, »különleges karbantartási műveletet végzett«” – írta.

Emlékeztetett Joe Biden amerikai elnök február 7-én tett kijelentésére is, miszerint „ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, nem lesz többé Északi Áramlat 2”. „Véget vetünk neki” – tette hozzá Biden akkor.

Sikorski bejegyzéseit azzal a kijelentéssel zárta, hogy „Ukrajna és Lengyelország pozíciója megerősödött” az Északi Áramlatokban bekövetkezett károk után. „Talán Törökországé is” – tette hozzá.