infláció;devizaárfolyam;forintgyengülés;

Itt az új történelmi mélypont, szinte percről percre zuhan a forint

Csütörtökön folytatódott a forint elmúlt napokban tapasztalt esése, egy euró már 419,3 forintba, a dollár pedig 434,8 forintba kerül. Mind a kettő új történelmi mélypontot jelent.

Egyre sokasodnak fenntartások a magyar gazdasággal szembeni a pénzpiacokon, ezek miatt az elmúlt napokban a forint árfolyama jelentősen zuhant. A hét elején egy euróért még „csak” 407 forintot kértek, ma reggel 419,3 forintra ugrott az euró ára. Ez egy napon belül öt forintos árfolyam-emelkedést és új történelmi mélypontot jelent. Hasonló a helyzet a dollárral, a zöldhasúért 434,8 forintot kértek szemben a hétfői 426 forinttal szemben.

A forint eddig sem volt bivalyerős, hisz az emelkedő energiaárak nagyon komoly nyomást helyeznek a fizetési mérlegre,

vagyis az országból az energiaszámlák miatt áramlik ki a pénz, miközben az ezt ellentételező uniós támogatásoknak továbbra sincs se híre sem hamva. 

Sőt. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy ha nem lesz uniós megállapodás, akkor az ország máshonnan finanszírozza magát. A miniszteri kijelentés első hallásra képtelenség, másfelől egy újabb szög volt a forint koporsójába. Egyetlen az EU-tól független pénzforrás áll rendelkezésre, amely komolyan kiválhatja azt – ez egy IMF készenléti hitel lenne. Minden más piaci megoldás olyan drága lenne, amely tovább rontaná a magyar gazdaság pénzügyi stabilitását. A kormányhoz közelálló körök még

lebegtetik egy kínai állami hitelfelvétel lehetőségét, amelyről nem világos mennyire reális lehetőség, mindenesetre, ha megtörténne, annak hatalmas politikai ára lenne, ami paradox módon további forintleértékelődést hozhatna.

Nem segítette az elmúlt napokban forintot az sem, hogy Matolcsy György jegybankelnök hétfőn  bejelentette a jegybanki kamatemelési ciklus leállítását. Az MNB alapkamata 13 százalékra emelkedett a héten – ez 20 éves csúcs – ám az infláció is két évtizedes csúcson van, sőt még emelkedik a következő hónapokban.

A jegybank éppen ma kiadott Inflációs jelentében azzal számolnak, hogy szeptemberben 20 százalék fölé ugrik az árindex és az év végéig még gyorsul az infláció igaz lassuló ütemben, a fordulat csak 2023 első negyedében várható – mondta Balatoni András, a Magyra Nemzeti Bank igazgatója a jelentést bemutató tájékoztatón.

Ebben az infláció környezetben elhamarkodottnak tűnik a kamatemelés leállítása – ezzel az MNB gyakorlatilag megüzente a piacoknak, hogy kamatoldalról nem védi a forintot. Igaz lesznek más monetáris szigorítások – több ezer milliárd forintos likviditásszűkítésre készül az MNB – ám ezek forinterősítő hatása kevésbé direkt, mint egy lehetséges kamatemelés.

Nem tett jót a forintnak az a szerdai hír sem, mely szerint az Orbán-kormány kifizetési stop rendelt el a költségvetési intézményeknél, annak érdekében, hogy csökkentsék az államháztartás idei hiányát. Ezeket hazai rossz híreket, illetve a romló nemzetközi környezetet reagálta le a piac a forint újabb leértékelésével.