MSZP;Európai Parlament;Ujhelyi István;

2022-10-02 16:54:00

Ujhelyi István: A pártra jellemző pitiánerség

Az MSZP-ből kilépő EP-képviselő reagált pártja követeléseire.

A pártra jellemző pitiánerség – válaszolta Ujhelyi István a Népszava kérdésére, mit gondol volt pártja, az MSZP követeléséről, miszerint a kilépése után adja vissza az EP-képviselői mandátumát és egyenlítse ki a „jelentős tartozását” is.

Az MSZP egyetlen EP-képviselője vasárnap reggel egy Facebook-posztban jelentette be, hogy kilép a pártból, amelynek korábban még a társelnöke szeretett volna lenni. Erre reagált az MSZP „csalódva, de barátsággal” és a követeléssel, hogy váljon meg az EP-képviselői mandátumától, és rendezze, amivel tartozik.

A 2019-es EP-választáson az MSZP-Párbeszédnek Ujhelyi István volt a kampányfőnöke, a pártszövetség 6,68 százaléknyi szavazatot, egy képviselői helyet szerzett a megméretésen. Tóth Bertalan jelenlegi társelnök volt a listavezető, utána jött Ujhelyi István, de bejelentkezett az újabb brüsszeli-strasbourgi megbízatásra a pártból azóta szintén kilépő harmadik Szanyi Tibor is. Mivel Tóth Bertalan előre jelezte, hogy a pozíciója jelképes, nem akar élni a lehetőséggel, némi vita után az MSZP választmánya úgy döntött, hogy az egyetlen EP-képviselői mandátumot Ujhelyi István kapja. (Egy pillanatra felvetődött, hogy az EP-képviselői mandátum a lista negyedik helyén szereplő párbeszédes Jávor Benedeké legyen.)

Ujhelyi István egyelőre nem élt a Népszava által felkínált interjúlehetősséggel, így egyelőre nem beszélt arról sem, hogy az MSZP által jelentősként aposztrofált tartozása miben áll.