Budapest;FKF Zrt.;hulladékszállítás;szemétszállítás;Budapesti Közművek;

Budapesten hivatalosan is leállt a szemétszállítás

Nincs megegyezés. Budapesten hivatalosan is leállt a hulladékszállítás – jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerda délután.

A kukások sztrájkja szerdán is folytatódott. Az FKF 360 kukásautójából mindössze egy vonult ki hajnalban, amit Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. vezérigazgatója vezetett. Így kijelenthető, hogy Budapesten leállt a hulladék begyűjtés – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a szerda délután városházi sajtótájékoztatón.

A hulladékgazdálkodásban dolgozók delegációja és a BKM menedzsmentje délben folytatta a tegnap megkezdett trágyalásokat. A cégvezetés új ajánlatot tett.

Egyrészt bruttó 200 ezer forint egyszeri energiatámogatást fizet a munkát folytatni kívánó munkavállalóinak, másrészt az alapbér feletti pótlékok 50 százalékát beépítik az alapkeresetbe. 

A menedzsment arra is ígéretet tett, hogy azok, akik úgy érzik, hogy nem teljesült a tavaly a fővárosi önkormányzat és a szakszervezetek által kötött 15 százalékos bérmegállapodás, azzal együtt átnézik a bérpapírokat és ha valóban van elmaradás, akkor azt pótolják – ismertette az önkormányzat és a BKM munkavállalóknak tett közös ajánlatát a politikus, aki egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) nem vett részt a tárgyalásokon, holott őket is meghívták. Nem véletlenül. Budapest vezetése továbbra is azt állítja, 

hogy évi 5 milliárd forintot nem fizeti ki a kukaholding a fővárosi cégnek a budapestiek által befizetett szemétdíjból, így az elmúlt 3 évben összesen 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek az NHKV. 

Márpedig ez a pénz jelentősen megkönnyítené a mostani bértárgyalásokat – mutatott rá Kiss Ambrus.

Kollektív, összes dolgozót érintő megállapodásra jelen pillanatban a tárgyalás hangulata alapján nincs esély 

– válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus, de közölte, hogy aki mégis megállapodna, az egyénileg is megteheti. Ezektől a dolgozóktól azt kéri, hogy holnap vegyék fel a munkát és menjenek ki a telephelyről és gyűjtsék be a hulladékot. A főváros és a cég továbbra is kész tárgyalni.

„De a budapestiek felé is vannak kötelezettségeink, akik joggal várják, hogy elszállítsák a szemetet a kirakott kukákból” – tette hozzá a politikus. - Egy jogszabályi lehetősége maradt Budapestnek. A közszolgáltatások ellátásáról szóló törvény alapján ma délután 5 órakor Karácsony Gergely főpolgármester Sára Botondhoz, a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez fordult és azt kérte, hogy állapítsa meg:

a hulladékszállítás közszolgáltatás ellátásának ellehetetlenülése miatt járványveszély vagy más közegészségügyi kockázat alakulhat ki és döntsön a hulladékszállítás megszervezésének szükségellátásáról. 

Ebben az esetben az állam által kijelölt szervnek kell gondoskodnia szemétszállításról, Budapest esetén ez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ha a kormányhivatal is úgy ítéli meg, hogy erre szükség van, akkor onnantól a katasztrófavédelem feladata a hulladék begyűjtése, ehhez minden segítséget megad a főváros:

átadják a járműveket és azokat a dolgozókat, akik hajlandóak a munka elvégzésére.

Kiss Ambrus hangsúlyozta: a főváros nem vizsgálja jogi szempontból a munkabeszüntetést, emiatt retorzió senkit nem érhet, elbocsátások a tiltakozó akcióban való részvétel miatt nem lesznek. Ugyanakkor a kapott jelzések szerint a rezsibomba nemcsak az FKF dolgozóit érinti, hanem a többi fővárosi céget és intézményt is, ezért a főpolgármester-helyettes holnap délutánra találkozót kezdeményezett a többi fővárosi szakszervezettel. Majd hozzátette:

a bérmegállapodást mindenütt betartották, de az infláció ezt kétségtelenül jócskán meghaladja.

Az FKF munkavállalói delegációja azzal állt fel a tárgyalás végén, hogy a cégvezetés ajánlatáról tájékoztatják a dolgozókat és utána döntenek az akció folytatásáról. Király András a delegáció koordinátora, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének (HVDSZ) 2000 elnöke a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy

a munkavállalók nem fogadták el az ajánlatot. Az azonban még vita tárgya, hogy holnap elindulnak-e a kukásautók.