Németország;Magyarország;Orbán Viktor;találkozó;Olaf Scholz;

Orbán Viktort elment tárgyalni Berlinbe Olaf Scholzcal, de közös sajtótájékoztatóra nem állnak ki

Hétfő délután két  órakor berlini hivatalában fogadta Olaf Scholz német kancellár Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét. 

Valószínű, hogy a találkozóról a közleményeken kívül nem derül ki sok minden, azon túl ugyanis, hogy kétoldalú kapcsolatokról, a gazdaságpolitikai kérdésekről, európai és nemzetközi témákról lesz szó, a német kancellári hivatal nem árult el részleteket, közös sajtótájékoztatóra pedig nem áll ki a két politikus, ami rendkívül feltűnő, a hagyományokkal teljes szakítást jelentő döntés Németországban. Egyik oka az lehet, hogy Orbán Viktor eleve nem szeret újságírói kérdésekre válaszolni, a másik pedig az – pendítette meg a dpa német hírügynökség – hogy válsághelyzeteben a németek egyszerűen nem akarnak teret engedni a magyar miniszterelnök Európa Unió elleni kirohanásainak.

Jellemző az is, hogy hogy sem Orbán Viktor, sem Olaf Scholz nem reklámozta túl a találkozót, előtte csak a magyar miniszterelnök tweetelt, a német kancellár nem írt róla. Orbán Viktor hétfő délután egyébként tart egy előadást a német iparkamarai szövetség, a DIHK konferenciáján, amelyen őt, a kíséretével utazó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, illetve Palkovics László ipari és technológiai minisztert is kérdezni lehet. Kedden a miniszterelnök a Berliner Zeitung és a konzervatív politikai magazin, a Cicero által szervezett beszélgetésen vesz részt, amely a Vihar Európa felett: az ukrajnai háború, az energiaválság és a geopolitikai kihívások címet viseli.

Ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor hivatalos németországi látogatásra utazhatott azóta, hogy Olaf Scholzot 2021 decemberében beiktatták a pártja, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a szabaddemokrata FDP alkotta koalíciós kormány vezetőjeként. a miniszterelnök akkor azt írta „Az új balliberális német kormány távolodik Helmut Kohl Európájától egy német befolyás alatt álló, centralizált brüsszeli bevándorlás- és genderpárti politika felé. Ebben már nem állunk egymás mellett. Az idő fogja megmondani, hogyan alakul a helyzet.”