kisebbség;Svédország;kormányzás;törvényhozás;koalíció;miniszterelnök-választás;

2022-10-17 15:18:00

Ulf Kristersson Svédország új miniszterelnöke

A konzervatív Mérsékelt Párt vezetőjét hárompárti koalíció alkotta kisebbségi kormány élére választotta meg a stockholmi parlament. 

Megválasztotta a svéd parlament hétfőn miniszterelnöknek a konzervatív Mérsékelt Pártot vezető Ulf Kristerssont, aki hárompárti koalíció élén fog kormányozni.

A Mérsékelt Párt a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal tudott megállapodni kisebbségi kormány megalakításáról. A kabinetet a bevándorlásellenes, nacionalista Svéd Demokraták párt kívülről támogatja majd a megállapodás értelmében, cserébe ezért beleszólást kapnak a kormányzati döntésekbe.

A 349 fős törvényhozásban 176-an szavaztak az új kormányfő mellett és 173-an ellene. Ulf Kristersson öt héttel a parlamenti választások után, kedden mutatja be kormánya tagjait.

Az előző miniszterelnök, a szociáldemokrata Magdalena Andersson szeptember közepén mondott le tisztségéről, miután néhány nap alatt drámai fordulat történt a választás végeredményében. Lapunk is beszámolt arról, hogy az exit poll még a baloldal szűk győzelmét vetítette előre, majd a voksok összeszámolása után kiderült: az a jobboldal tört előre, amelynek vezető ereje a második helyen végzett SD lett.