Európa;Magyarország;rekord;infláció;2023;

2022-10-19 08:13:00

Inflációs Európa-bajnok lesz Magyarország

Idén az elemzői előrejelzések szerint éves átlagban 14 százalékkal emelkednek az árak, jövőre akár 16 százalékot is elérheti infláció.

Ez utóbbi messze a legmagasabb árindex lesz az Unióban, de az egész kontinensen is, vagyis még a háborúban álló Oroszország is megússza kisebb (13 százalékos) inflációval a 2023-at – derül ki a Kopint-Tárki egész kontinensre kiterjedő inflációs előrejelzéséből. Egy kivétel lesz a világban, a hónapok óta extra magas inflációval küzdő Törökország, ahol az idei 63 százalék után jövőre 54 százalékkal emelkedhetnek az árak.

Az elmúlt hónapokban a 12 havi árindexek kerültek a közbeszéd középpontjába, hiszen a hónapról-hónapra gyorsuló áremelkedések leginkább ebben a mutatóban érhetők tetten. A KSH adatai szerint az 12 havi áremelkedés mértéke szeptemberben elérte a 20,1 százalékot, az elemzői várakozások szerint decemberig ez 22 százalék közelébe emelkedik – így éves átlagban 14 százalékra jön ki az idei infláció.

Míg idén folyamatosan emelkedett az árindex, 2023-ban magasról, 22-23 százalékról indul az infláció, amely az év közepéig 20 százalék alá süllyed és szeptemberben eshet be 10 százalék alá, miután a 2022 augusztusi energiaáremelés kiesik a bázisból. Az év végére minden mértéktartó előrejelzés szerint 6-8 százalékra lassulhat a hazai a pénzromlás üteme – ami évi 14-16 százalékos átlagos inflációt jelent.

Míg Európában és a világon a a kormányok hagyták az energiaárakat gyorsan begyűrűzni a fogyasztói árakba – ezzel spórolásra és alkalmazkodásra kényszerítve a lakosságot –, idehaza a kabinet az utolsó pillanatig fenntartotta a „rezsicsökkentést” csak csak idén augusztustól lépett. Ez az egyik oka, hogy jövőre már szinte minden európai országban szinte egyszerre lassul az infláció, ugyanakkor nálunk az éves árindex még emelkedni is fog. Idén a három balti-államban még magasabb lesz az éves infláció, mint idehaza, amiatt 2022-ben még dobóra sem kerül a magyar pénzromlás, ám Lett- és Észtországban, Litvániában jövőre már beindul az erőteljes dezinfláció, s ematt Magyarország az élre ugrik a jelenlegi előrejelzések szerint.