Orbán-kormány;Gyurcsány Ferenc;1956;megemlékezés;Demokratikus Koalíció;

2022-10-23 14:50:00

Gyurcsány Ferenc szerint az Orbán-kormány méltatlan 1956 örökségéhez

A DK elnöke szerint az a kabinet, amely Oroszországnak keres mentséget, meggyalázza 1956-ot.

Az a kormány, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, a szabadsághoz, méltatlan 1956 örökségéhez - közölte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vasárnapi, budapesti, online közvetített megemlékezésén.

Gyurcsány Ferenc azt állította, '56 szelleme ma Herszonban küzd, az a kormány pedig, amelyik „orosz érdekeket szolgál, amely Oroszországnak keres mentséget, amely parolázik az orosz hatalommal, az (...) meghazudja, elhazudja, meggyalázza 1956-ot”.

A mai magyar kormány szuverenitásért harcol, ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot hazudik ott, ahol önkény van - jelentette ki a DK elnöke, hozzátéve, együttműködni Európa népeivel nem az önrendelkezés feladása, hanem önrendelkezésünk önkéntes egyesítése. A pártelnök azt mondta, a magyar történelem haladónak tekintett szakaszaiban Nyugaton, a Nyugathoz kötve keresték Magyarország helyét. A mai kormány ennek az ellenkezőjét teszi, emberemlékezet óta ez az első olyan kabinet, amelyik önszántából és nem külső hatalmi befolyás alapján keresi a konfliktust a Nyugattal. Gyurcsány Ferenc hozzátette, az a kormány, amelyik nem biztosítja a szabad szó, a szabad sajtó és a szabad egyházalapítás jogát, nem a nemzet szabadságát, hanem a hatalom önkényét hozza el.

A DK-elnök közölte, azt, amit „a mai kormányfő pávatáncnak hisz, a relativizálás politikáját, Mindszenty minden bizonnyal undorral figyelné”. Végül kijelentette, hogy szabadságot nem adják, azt meg kell teremteni, a szabadságért naponta meg kell küzdeni, ahogy a demokráciáért is.