kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás;díjemelkedés;tarifák;biztosítótársaságok;kgfb kampány;2023;

2022-10-24 10:41:00

Tíz százalékkal emelkedhetnek jövőre az autók felelősségbiztosítási díjai

A biztosítótársaságoknak november 2-ig kell megküldeniük az ajánlatukat azoknak, akiknek újévre esik az évfordulójuk.

Csaknem 100 ezer szerződésváltásra és mintegy 10 százalékos átlagdíj-emelkedésre számít a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) azoknak az autósoknak a körében, akiknek január elsejére esik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulója. Mindez csaknem egymillió gépjárművet, köztük több mint félmillió személyautót érint.

A szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett 12 biztosító legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki tarifáit, ezzel kezdetét veszi az év végi kgfb-kampány. Az érintett ügyfelek ezt követően tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elsején éjfélig van lehetőség.

Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke szerint a biztosítók már csak azért sem kerülhetik el a tavalyi díjakhoz képest átlagosan 10 százalék körüli emelést, mert a kárkifizetések az idén is jelentősen, csaknem 20 százalékkal nőttek. Becsléseik szerint az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakul majd.

Az előző évek tapasztalatai alapján az érintettek csaknem 10 százaléka él a biztosításváltás lehetőségével, ez megközelítőleg elérheti idén a százezret is. Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31-e, de a FBAMSZ azt tanácsolja, az új szerződés megkötését célszerű a meglévő felmondásával egyidejűleg intézni.