energia;megújuló energia;napelem;

Több ezer ember veszítheti el munkahelyét a kormány döntése miatt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint

Úgy vélik, az állam így a legolcsóbban elérhető áramforrástól vágja el magát egy olyan időszakban, amikor egyébként minden európai ország áramhiánnyal küzd.

A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviselet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tagjai szomorúan fogadták Gulyás Gergely miniszter úr újabb bejelentését amely megerősíti, hogy az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását átmenetileg megszüntetik - közölte a Népszavához is eljuttatott közleményében a szervezet. 

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt a szombati kormányinfón, hogysenki senkinek nem akar rosszat, de a helyzet az ma úgy néz ki, hogy van 3000 megawatt napenergia, ami már működőképes, feltáplált erre a jelenlegi hálózati rendszerre. 2026-ig több mint ötezer megawatt előrejegyzés van. Ez most naponta nő, ezért nem visel el többet a rendszer - magyarázta Gulyás Gergely.

A szövetség azonban úgy látja, mivel még a Magyar Közlönyben továbbra sem jelent meg a részleteket szabályozó rendelet, csak a szóbeli bejelentésre hivatkozva tudnak reagálni. Álláspontjuk szerint ezzel az iránnyal hatalmas lehetőséget halaszt el a Kormány és tovább fokozza hazánk évtizedes lemaradását a napelemes piacon. Megjegyzik, hazánk az EU-ban az utolsó helyen áll villamosenergia termelésben, közel 40 százalék a villamosenergia importunk, amit jelenleg brutális áron szerzünk be 200-400 Ft/kWh közötti áron. Ennek a magas árnak az oka, hogy sokkal nagyobb a kereslet mint a kínálat, a hazai termelés. 

„Ez rövidlátó és szakmai alapokat háttérbe szorító energiapolitika. A helyett, hogy a fejlesztők, a befektetők, így a lakosság is saját forrásaiból, mindenfajta támogatás nélkül, vállalva az újabb és újabb jogalkotói nehezítéseket megépítené hazánk a legalacsonyabb áron termelő villamos erőműveit. Ehelyett úgy tűnik azon dolgozik a jogalkotó, hogyan tudja gátolni, visszafogni a napelemes rendszerek terjedését, arra fordíttat a fejlesztőkkel tetemes forrásokat - egész Európában egyedülálló módon-, hogy visszatáplálás mentes napelem rendszereket építsenek.”

Azt prognosztizálják, hogy 

fél éven belül be fog zárni többszáz vállalkozás és többezer ember veszíti el munkahelyét a napelemes szektorban is. „Mindezt azért, mert ezekkel a döntésekkel nem azon dolgoznak, amit a szakma javasol, hogy mielőbb engedjünk teret a megújulóknak, és fejlesszük a hálózatot, amely egyébként sokkal kisebb költség lenne, mint amit most a rezsitámogatásokra kifizetünk, mi adófizetők.”

Közlésük azzal zárul, hogy remélik, a szakmai érveiket a döntéshozók a magukévá teszik, és nem lehetetlenítik el a hazai napenergia iparágat, s további döntéseikkel nem ösztönzik az energiaimportot. 

A lépés látszólag megmagyarázhatatlan, hogy az újonnan létrehozható kapacitások közül az állam így a legolcsóbban és leggyorsabban elérhető, legtisztább áramforrástól vágja el magát egy olyan időszakban, amikor egyébként minden európai ország áramhiánnyal küzd. A Népszavának egy napelem-telepítésben utazó cég vezető munkatársa korábban azt mondta, ennél már csak az adminisztratív tiltás lenne keményebb.