időjárás;eső;köd;meleg;zápor;napsütés;enyhe idő;

Itt az októberi nyár, a héten néhol 25-27 fok is lehet

Az utolsó októberi héten a legmagasabb hőmérsékleti értékek húsz fok fölött lesznek.

Több tájegységünkön indult párásan, ködösen a hétfő, ami helyenként csak lassan oszlik fel; napközben gyakran takarhatják felhők a napot, gyenge csapadék legfeljebb néhol fordul elő az északi, északkeleti tájakon, ezzel együtt délután 17-27 fokot mérhetünk, és a déli tájakon lesz a legmelegebb, 25 fok fölötti hőmérséklettel – írja az Időkép. Az utolsó októberi hét előrejelzése szerint egész héten enyhe őszi idő várható.

Ugyanakkor hétfőn már az esti órákban északnyugaton kialakulhatnak záporok, néhol zivatarok. Az ország déli felén élénk, néhol erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Kedden pedig a Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan fordulhat elő eső, zápor, majd délután északnyugat felől egyre többfelé kisüt a nap. A helyenként élénk nyugatias szélben 16-22 fokra készülhetünk.

Szerdán és csütörtökön többfelé párás, ködös lesz a reggel, és az Időkép honlapján egészen változatos időjárást valószínűsít. Így a köd és a rétegfelhőzet néhol napközben tartósabban megmaradhat, máshol több napsütés lehet jellemző. Néhol átmenetileg szitálás, gyenge eső előfordulhat, de számottevő csapadék nem várható. Mérsékelt marad a szél. Délutánonként 16 és 22 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, de a tartósabban nyirkos tájakon pár fokkal hűvösebb lehet.

Pénteken sem változik majd jelentősen az időjárásunk, és a reggeli köd feloszlását követően a hét utolsó munkanapján is napos, száraz időre van kilátás. A délies szél helyenként az északnyugati tájakon támadhat fel. Délután 16-22 fokot mérhetünk.

Az Időkép vasárnapi magyarázata szerint az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb időt egy melegfront hozta, déli áramlással érkezett Magyarországra az enyhe idő. A magassági előrejelzések alapján a térségünk időjárását alakító légtömeg a sokéves átlaghoz képest 10-12 fokkal melegebb időt hozott 1500 méteres magasságba.