Oroszország;atomerőmű;Ukrajna;háború;tényfeltárás;atomfegyverek;

2022-10-26 16:52:00

Aggasztó fejlemények Oroszország nukleáris arzenáljával kapcsolatban

Kijev szerint a Zaporizzsjai Atomerőműben zajló orosz munkálatok deríthetnek fényt Moszkva vádaskodására, miszerint az ukrán hadsereg "provokációra" készül egy radioaktív eszközzel.

Az ország négy nukleáris erőművét üzemeltető vállalat, az Enerhoatom kedden azt közölte, hogy az orosz erők az elmúlt héten titkolt építési tevékenységet végeztek a dél-ukrajnai erőműben. A közlemény szerint a területet ellenőrző orosz tisztek nem engedik az erőmű ukrán személyzetének a munkálatok megtekintését. Az Enerhoatom azt feltételezi, hogy az oroszok "terrorcselekményre készülnek az erőműben tárolt nukleáris anyagok és radioaktív hulladékok felhasználásával". Az atomerőmű kiégett fűtőelemek száraz tárolójában 174 konténer található, amelyekben egyenként 24 darab kiégett nukleáris fűtőelem található. Felrobbantásuk „több száz négyzetkilométer környező terület sugárszennyezéséhez vezetne" - közölte a vállalat, felszólítva a NAÜ-t, hogy értékelje a történteket.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a múlt héten azt állította, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bomba bevetésére készül, s erről a hétvégén brit, francia, török és amerikai kollégájával is telefonbeszélgetést folytatott. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azonban "átlátszóan hamisnak" minősítette az orosz vádakat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden fenntartotta az orosz fél állításait, kijelentve, hogy a "piszkos bomba" létrehozására vonatkozó kijevi tervek tagadása elfogadhatatlan, figyelembe véve a Moszkva által felmutatott veszély mértékét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a NAÜ szakértői hamarosan Ukrajnába érkeznek és teljes körű hozzáférést kapnak vizsgálataikhoz, egyúttal felszólította Ooszországot, hogy ugyanilyen betekintést engedjen a szakértőknek.

 A névtelenséget kérő tisztviselő azonban további részletekkel nem kívánt szolgálni. A Jerusalem Post című izraeli lap ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Oroszország "Grom" (Mennydörgés) gyakorlatot tervez végrehajtani a NATO október 17-30. közötti Steadfast Noon nukleáris elrettentési gyakorlatát követően. (A Grom manőverek célja az orosz nukleáris triádhoz tartozó szárazföldi, légi és haditengerészeti telepítésű hordozóeszközök kísérleti indítása. Az Ukrainska Pravda írása szerint idén ez lenne a második ilyen gyakorlat. Az elsőt az Ukrajnai elleni invázió előtt nem sokkal tartották.)

Frank-Walter Steinmeier német államfő kénytelen volt óvóhelyre vonulni kedden, az orosz invázió kezdete óta első ukrajnai látogatásán. Kijevbe érkezése után a észak-ukrajnai Korjukivkába vitték volna vendéglátói, de a légvédelmi szirénák megszólalása miatt egy órára meg kellett szakítani programját. Közben európai vezetők, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Olaf Scholz német kancellárnak a részvételével Berlinben konferenciát tartottak Ukrajna újjáépítéséről. Zelenszkij elnök a konferenciához intézett online üzenetében megismételte, hogy az ország energiaszektorának több mint egyharmadát elpusztították az elmúlt hetek orosz rakéta- és dróntámadásai. A kijevi kormány kedden arra szólította fel a külföldre menekült állampolgárokat, hogy tavaszig "maradjanak külföldön" - jelentette a helyi média. "Ha van lehetőségük maradni, jobb, ha külföldön töltik a telet" - mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Egy titkos orosz katonai egység, benne legalább 33, többnyire fiatal mérnökkel és informatikai szakemberrel áll az ukrajnai rakétacsapások célpontjainak kiválasztása mögött - derül ki egy kedden közzétett független vizsgálatból, amely meg is nevezi az egység számos tagját. A Bellingcat oknyomozó csoport, a The Insider független orosz hírportál és a Der Spiegel német hetilap szerint a szakemberek az orosz vezérkar kevéssé ismert fő számítógépközpontjában (GVTs) dolgoznak. Adataikat egyebek közt orosz hadmérnöki iskolák végzőseinek telefonhívásait lekövetve gyűjtötték össze.