Európai Unió;Oroszország;Magyarország;propaganda;

2022-10-29 12:22:00

Oroszország ezerszer annyit költ propagandára, mint álhírek elleni védekezésre az Európai Unió

Ha egy kormány ugyanazt a narratívát terjeszti a háborúról, mint az orosz propaganda, akkor az a szankciók szellemének világos megsértése

A fenti kijelentés csütörtökön hangzott el, az Európai Parlament illetékes szakbizottságában, amelyben az EU demokratikus folyamataiba történő orosz beavatkozás magyarországi eseteiről is beszámolót tartottak.

A meghívott előadó, Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az Orbán-kormány „döglött lovon lovagol”, amikor Vlagyimir Putyin politikájához igazodik, Magyarország ugyanis  sem gazdaságilag, sem politikailag nem profitál a szoros kapcsolatrendszerből.

Jakub Kalensky, a hibrid fenyegetések elleni küzdelem európai központjának vezető elemzője egy felmérést idézett, amely szerint Ausztria, Csehország és Magyarország az orosz beavatkozásnak leginkább kitett EU-tagállam. Mindkét kutató azt ajánlotta az európai döntéshozóknak, hogy támogassák a szabad médiát és a tényfeltáró újságírást a dezinformáció leleplezésére és visszaverésére.

A vezető elemző elmondta, az orosz állam ezerszer annyit, nagyjából 1,5 milliárd dollárt költ propagandájának külföldi terjesztésére, mint amennyit az Európai Unió fordít az álhírekkel szembeni védekezésre.