Fidesz;Budapest;Karácsony Gergely;hőség;nyár;aszály;locsolás;

2022-10-30 15:21:00

Számon kérte a fővárosi Fidesz az aszály miatt megnőtt nyári vízhasználatot Karácsony Gergelyen

Az egyik legsúlyosabb aszály sújtotta nyáron való vízhasználatért.

Számon kérte a fővárosi Fidesz a megnőtt nyári vízhasználatot Karácsony Gergelyen – derül ki a főpolgármester Facebook-bejegyzéséből.

A levél tanúsága szerint Pintér Gábor fideszes képviselő azt kérdezte Karácsonytól, hogy tekintettel a megnőtt vízigényre, miért nem tettek lépéseket fenntartható, Dunából, illetve mély kutas kialakítással megoldott öntözés felé, amelyet a 2019-es kampányban megígértek. „Ha a fővárosnak anyagi nehézségei vannak, akkor miért jut plusz félmilliárd forint – ilyen áron – az extra vízhasználatra?” – kérdezte.

Pintér azzal kérkedik, hogy „a jobboldali városvezetés 2018 és 2019 nyarán közel (csupán!) 20 ezer köbmétert használt fel a hőség csillapítására. A magát »zöldnek« mondó fővárosi baloldal tehát 2,5-szer annyi vizet használt fel.”

Karácsony válaszában ironikusan úgy fogalmaz, „Lebuktam. Sokat locsoltunk az elmúlt évtizedek legaszályosabb nyarán! Ez pont így volt, vállalom érte a felelősséget. Bár halkan teszem hozzá, eldönthetné a fővárosi Fidesz, hogy mivel van problémája, mert nyáron még azzal támadtak, hogy hagyom kiszáradni a budapesti parkokat. Most sokat locsolunk vagy hagyjuk kiszáradni? Kis ellentmondást érzek.”

Mint írja, 

Nyáron nagyon súlyos aszály és kánikula sújtotta az országot – állapítja meg. Karácsony szerint a klímaválsághoz zöldmezős beruházásokkal, városrehabilitációs programmal, szárazságtűrőbb növényekkel, alternatív gyepgazdálkodással, méhlegelőkkel, "szivacsváros" koncepció alkalmazásával, mulcsozással, mezővédő erdősávokkal kell alkalmazkodni. „Kész szerencse, hogy pont ezen dolgozunk, mióta megválasztottak a fővárosiak” – teszi hozzá.