fizetésképtelenség;lakosság;jövedelem;

2022-10-31 09:30:00

Hatalmasat zuhant, mélyponton a magyar háztartások fizetőképessége

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése és az infláció terhelik a családok pénztárcáját. 

A harmadik negyedévben előző negyedévhez képest 64 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 71 százalékkal csökkent a magyar háztartások fizetőképességi indexe az Intrum és a GKI kutatása alapján. A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése és az infláció terhelik a családok pénztárcáját. 

A harmadik negyedévben folytatódott a lakossági fizetőképesség csökkenése, és 2022 harmadik negyedévben már az elmúlt évtized legrosszabb értékét, 12,6 pontot mutatott a fogyasztói árak, bérek és lakossági adósságok alapján kiszámolt mérőszám - mondta Deszpot Károly, az Intrum CMS igazgatója.  A fizetőképességi index az első negyedévben még 45 ponton állt, ami az egyik legmagasabb volt az utóbbi években. A friss harmadik negyedéves érték viszont már a 12-t közelíti, ráadásul havonta folyamatos romlás figyelhető meg, szeptemberben már csak 6,9 ponton állt. Elmondható, hogy mostanra a családok megélhetése nehezebb, mint a Covid-járvány csúcsán, a legszigorúbb lezárások idején volt: akkor az index 18,9 pontig esett csak le - tette hozzá a szakértő.

Abban, hogy az év elején még javulni tudott a fizetőképesség, nagy szerepe volt a gazdaságot erőből élénkítő gazdaságpolitikának is, amely ugyan képes volt csúcsra járatni a fogyasztást és a beruházásokat, valamint sok pénzt hagyott a háztartásoknál, de a költségvetési egyensúly romlásához, így pedig gyorsuló inflációhoz, gyengülő forinthoz vezetett. Ez tetézték a magas energiaárak, amelyek az orosz-ukrán háború miatt tartóssá váltak, és júliustól a magyarországi gáz- és áramár-emelésekhez vezettek.

Ez is meglátszik az Intrum fizetőképességi indexében: sok családnak csak a megemelt rezsiköltségek miatt 20-30 százalékkal emelkednek a kiadásai.

Az felmérés friss adata borús képet fest a magyar gazdaság kilátásairól: míg az év elején dinamikusan nőtt a magyar gazdaság (az első félévben 7,3 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához képest), addig a harmadik negyedévben már a növekedés lassulása mutatkozik, jövőre pedig a recesszió sem kizárt. Az Intrum Fizetőképességi Index alakulása a korábbi években rendszeresen előre jelezte a magyar GDP változásait – ha ez most sem lesz másként, 2023 közepéig a magyar gazdaság zsugorodására számíthatunk.