Pesti Srácok;hírhamisítás;Georg Spöttle;Huth Gergely;orosz-ukrán háború;

Huth Gergely bocsánatot kért a hírhamisítás miatt, azt állítja, a Pesti Srácok nem oroszpárti

A propagandaportál főszerkesztője elnézést kért az oroszpárti Georg Spöttle videója miatt, amin Aleppó orosz bombázását állították be úgy, mintha az ukránok műve lett volna Donbászban.

Természetesen nem oroszpárti a Pesti Srácok - bizonygatja Huth Gergely, a kormánypárti portál főszerkesztője, hozzátéve, ha „hibáznak”, azért elnézést kérnek. 

A hibázás elég erős eufemizmus. Amint arról a Népszava is beszámolt, a Fidesz kedvenc „biztonságpolitikai szakértője”, Georg Spöttle - aki az Ultrahangnak adott interjúban kijelentette, maximálisan Oroszországot támogatja az Ukrajna elleni invázióban - nemrég a Pesti Srácokon azt állította, hogy ukrán tisztségviselők próbálnak nyomást gyakorolni az amerikaiakra, hogy küldjenek nekik kazettás bombákat. Ennek alátámasztására bejátszottak egy felvételt, amelyen az állítása szerint az látható, hogy az ukránok is bevetettek ilyen fegyvert. Csakhogy a felvételről kiderült, hogy valójában a szíriai Aleppó 2016-os orosz bombázása látható rajta. Lapunk szintén beszámolt arról, hogy a momentumos Tompos Márton szerdán közölte emiatt, hogy hírhamisítás miatt feljelentést tesz Georg Spöttle és a Pesti Srácok ellen.

A fideszes portál - amely némi perverz paradoxonnal az 1956-os szabadságharcosok közismert elnevezését aggatta magára - azt írja, Georg Spöttle „nagyon népszerű” videóműsorában valóban megjelent egy „félreérthető illusztráció”, amiért elnézést kérnek, azt ugyanakkor visszautasítják, hogy a propagandalap szerkesztősége Oroszország pártját fogná.

Huth Gergely szerint a Momentum és „a dollárbaloldal számos lapja” vádolja őket hírhamisítással, pedig Georg Spöttle közlése szerint a videórészlettel csupán a kazettás bomba működését próbálta illusztrálni. „A kifogásolt megfogalmazás pedig a következő, a donbászi pusztítást ábrázoló vágóképre vonatkozik, ám az adásból mindez mégis úgy tűnik, mintha az aleppói videót nevezné kollégánk ukrajnainak. A gondatlan szerkesztéséért elnézést kérünk” - írta a főszerkesztő.

Kár, hogy Georg Spöttle megfogalmazása az aleppói bombázás alatt egészen konkrétan így hangzik: „az ukránok már vetettek ilyet be a Donbassz régióban, erről mutatunk itt nektek egy nagyon szomorú felvételt, tehát ez egy valós felvétel, hogy az ukránok a Donbasszban mit műveltek, tehát ennek a háborúnak azért vannak okai is”.

A videóban 2:19-től látható és hallható a kérdéses rész:

Mindezek ellenére a portál elutasítja azt a vádat, mely szerint „tendenciózusan Oroszország pártját fogná a háborús konfliktusban”, Huth Gergely szerint a Pesti Srácok csupán teret ad az ellentétes véleményeknek. Ennek alátámasztására egy február 24-ei cikkét idézi, amelyben történetesen elejtett egy olyan bekezdést, hogy „Ukrajna megtámadása semmivel sem indokolható, de mindenki láthatta, hogy Oroszország évek óta agresszívan védi biztonsági és gazdasági érdekeit a posztszovjet térségben, sok helyen a fegyveres beavatkozástól sem riadva vissza. Előre tudható volt, hogy az ukrajnai kisebbségek folyamatos terrorizálása és az ország amerikai támaszponttá alakítása robbanáshoz vezet. Persze mindannyian reméltük, hogy ez a robbanás nem lesz ekkora.” Az idézet többi része már a megszokott módon Orbán Viktornak zeng dicshimnuszt, az ellenzék vezető politikusait pedig quislingeknek és „a magyarországi Zelenszkijeknek” nevezte.

Mellesleg a Huth Gergely-féle magyarázatnak az is ellentmond, hogy Georg Spöttle említett videójában az eredeti aleppói felvételen látható arab nyelvű feliratot elhomályosították, ami véletlenül aligha történik meg, vagyis joggal merül fel a szándékos hírhamisítás gyanúja.