Európai Unió;korrupció;jogállamiság;médiaszabadság;hetedik cikkely;Varga Judit;

Jogállamiság: az Orbán-kormány ellenzi, hogy a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak

November 18-án ismét napirenden lesz a magyarországi jogállamiság helyzete az uniós tagállamok Európa-ügyi minisztereinek tanácsában. 

Az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében ezúttal meghallgatás lesz, amelyen a kormány részéről várhatóan Varga Judit igazságügyi miniszter vesz részt.

A viszonylag alapos eszmecserének nincs meghatározott témája, az általános vitában mindarról szó lehet, amit a folyamatot 2018-ban elindító és a Judith Sargentini által összeállított európai parlamenti jelentés felrótt a Fidesznek. Ezek közé tartoznak például az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot érő támadások, a korrupció, a titkos megfigyelések és a diszkrimináció. Az uniós képviselő-testület idén szeptemberben elfogadta a négy évvel ezelőtti jelentés felfrissített változatát, és megállapította,

hogy ez elmúlt időszakban a helyzet tovább romlott Magyarországon, a demokratikus berendezkedést felváltotta a választási önkényuralom hibrid formája.

Információink szerint az Orbán-kormány ellenzi, hogy a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is vitát nyissanak a miniszteri tanácsban. A magyar érvelés szerint csak az kerülhet napirendre, ami a hetes cikkelyes eljárást kezdeményező eredeti EP-jelentésben szerepelt. Az uniós testületben utoljára idén májusban tartottak meghallgatást a magyarországi jogállamiság helyzetéről. A négy éve zajló folyamat egyhelyben topog, mivel az EU27-ek nem tudnak dűlőre jutni sem a befejezéséről, sem az új szakaszba léptetéséről, amely a kormánynak tett ajánlásokat tartalmazna.