Orbán Viktor;szakszervezetek;vízügy;béremelés;nyílt levél;

2022-11-09 20:09:00

Veszélybe kerülhet az emberek vízellátása, levelet írt Orbán Viktornak a vízügyi szakszervezet

Négyszázalékos béremelést kérnek. Nem lenne elég, de hozzájárulna a „munkabéke” helyreállításához.

A miniszterelnöknek írt nyílt levélben kért bérfejlesztést a vízügyi dolgozók részére a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének (VSZOÁSZ) elnöke, Pető Sándor - írja a 24.hu.

Az érdekképviseleti vezető szerint 2022. elején már jelezték a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén (KVKF), hogy a 2021-ben aláírt, az idei évre szóló bérmegállapodásban szereplő alapbérfejlesztés nem nyújt fedezetet a fogyasztói árak drasztikus emelkedésére. A szociális hozzájárulási adót csökkentése miatt 4 százalékkal csökkent a társaságoknál a foglalkoztatás terhe. Ezért a szakszervezetek azt kérik, hogy ezt a négy százalékot fordítsák béremelésre. Ezt a MÁV-nál, a Volánnál és a Magyar Postánál év elején meg is tették, a víziközmű társaságoknál még nem. Pető Sándor azt írta,

Megjegyzi, hogy a 4 százalékos emelés sem oldaná meg a csaknem nyolcezer dolgozó problémáját, ám a „munkabéke” helyreállításához hozzájárulhatna. Az érdekképviseleti elnök azt hangoztatta, amennyiben nem kapják meg ezt a bérfejlesztést az év végéig visszamenőleg, akkor akár a lakossági vízellátás is veszélybe kerülhet az elvándorlás és a távozó munkaerő pótlásának nehézségei miatt.