Fidesz;feloszlatás;Újbuda;

2022-11-21 07:00:00

Feloszlathatják az újbudai Fidesz-alapszervezetet is

Úgy tudjuk, már az erről szóló kérvényt is benyújtották a bíróságon.

Az Erzsébetvárosban és Terézvárosban működő helyi Fidesz-alapszervezet után az újbudait is feloszlathatják – értesült a Népszava.

Úgy tudjuk, már az erről szóló kérvényt is benyújtották a bíróságra, és a feloszlatás a kerületben kiújult fideszes pozícióharc része. Forrásaink szerint a párt választókerületi elnökéhez, Simicskó Istvánhoz kötődő emberek – így például a kormányközeli civil szervezete miatt ismert egykori alpolgármester, Király Nóra, és Junghausz Rajmund helyi fideszes képviselő – próbálják háttérbe szorítani Hoffmann Tamást, aki 2010 és 2019 között volt a kerület vezetője. A napokban egyébként már lemondott Csernus László frakcióvezető, helyére a Simicskó bizalmasának számító Szabó László képviselő lépett.

Szabó neve onnan lehet ismerős, hogy 2017-ban kitessékelte a 444.hu újságíróját, Halász Júliát egy nyilvános lakossági fórumról. Ráadásul – az újságíró elmondása szerint – Szabó néhány társával lökdöste, fenyegette őt, majd elvette a telefonját, amelyekről felvételeket törölt le. (A képviselő akkor a Honvédelmi Minisztérium (HM) alá tartozó Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatójaként tevékenykedett. A HM vezetője pedig Simicskó István volt.)

A botrány után Szabó pár napig hallgatott, majd támadásba lendült és rágalmazásért perelt, első és másodfokon is nyert. Ugyanakkor – mint arról beszámoltunk –, Szabót eltávolították a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal éléről. A kormánypárt bizalmát azonban csak rövid ideig veszítette el a férfi, idén szeptemberben a Digitális Magyarország Zrt.-hez került. Sőt: újbudai listás képviselői helye is megmaradt.

A mostani „átszervezésben” fontos szerepet játszó Király Nóra neve sem ismeretlen. Újbudán régi motorosnak számít, 2006 és 2019 között fideszes önkormányzati képviselő volt, 2014-től pedig alpolgármesterként szolgált. Több elméletileg civil szervezet alapító vezetője. Lapunk is beszámolt arról, hogy ezek a szervezetek bőven jutnak állami forrásokhoz. A Mindennapok Női Szemmel például 2017 és 2020 között 66 millió forintot kapott, abból 20 milliót szántak egy olyan honlap létrehozására, amit főként az egyesületi tagok olvasgatnak, aztán újabb 20 millió ment el a honlap fejlesztésére, végül 26 millióból egy adatbázis létrehozását finanszírozták. Erről a Népszava írt 2020 júliusában, s az általunk megkérdezett szakemberek szerint a kormány által finanszírozott munkát egy cég pár százezer forintból elvégzi. Király Nóra nem reagált arra a kérdésünkre, hogy mi került ennyibe.

Forrásaink szerint a Fidesz Hoffmann Tamás helyett 2024-ben Király Nórát indítaná az önkormányzati választáson. Pénteken megkerestük a kormánypártot az újbudai helyzettel kapcsolatban, de vasárnap estig nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre.