Irán;tüntetések;gyerekek;halálos áldozatok;

Legalább 58 gyerek és tinédzser vesztette életét az iráni tüntetéseken

Jelentések szerint a halálos áldozatok között van egy nyolcéves gyerek is.

Legalább 58 kiskorú vesztette életét az iráni rendszerellenes tüntetéseken – írja a The Guardian jogvédő szervezetekre hivatkozva.

Jelentések szerint a halálos áldozatok között van egy nyolcéves gyerek is.

Az Iráni Emberi Jogi Aktivisták (HRAI) szerint 46 fiú és 12 lány lelte halálát a szeptember közepe óta tartó tiltakozásokban, amelyeket Mahsza Amini halála váltott ki. Az iráni erkölcsrendészet miatt a hidzsáb „nem megfelelő viselete” miatt őrizetbe vett 22 éves nő a rendőrségi őrizetben vesztette életét. A hatóságok szerint a nő halálát betegség okozta, hozzátartozói azonban nem hiszik el a hivatalos magyarázatot, szerintük a nőt agyonverték az őrizetben.

Csak a múlt héten öt gyereket öltek meg a biztonsági erők, miközben a tüntetések országszerte folytatódnak. Beszámolók szerint köztük van egy kilencéves gyerek is. Eközben az egyik megölt gyerek szülője a lapnak azt mondta, a hatóságok olyan képtelen magyarázattal álltak elő, miszerint „külföldiek” ölték meg gyermekét. Egy másik gyerek hozzátartozója szerint amikor bementek a meglőtt gyerekükhöz a kórházba, „háborús övezet” fogadta őket, szerte a földön holttestek hevertek, miközben a gyászoló anyák sikoltozását és sírását lehetett hallani. A rokon elmondása szerint a 17 éves fiút halála után „terroristának” minősítették a kormánypárti médiában.

A Hengaw nevű kurd jogvédő csoport szerint az iráni Kurdisztánban – ahol a tüntetések kezdődtek – 12 gyerek lelte halálát a tiltakozásokon, további három pedig hatósági őrizetben vesztette életét. Mintegy 200 kurd tinédzsert tartóztattak le, és további körülbelül 300 szenvedett lőtt sebet a biztonsági erőktől.

A HRAI szerint több mint 380-an vesztették életüket a tüntetéseken, és több mint 16 ezer embert, köztük gyerekeket vettek őrizetbe. A hatóságok vitatják ezeket az adatokat.