támogatás;Egyesült Államok;Márki-Zay Péter;

2022-11-22 16:39:00

Márki-Zay Péter: Ha a CIA beavatkozott volna a választásba, könnyen lehet, hogy Orbán Viktor ma börtönben lenne

A Fidesz-frakcióvezetője úgy reagált, az ellenzéki politikus helyében nem tartotta volna meg ezt a sajtótájékoztatót. 

A pénzekért cserébe, mit vállaltam én, mit vállalt az MMM? Először is megígértük, hogy belépünk az Európai Ügyészségbe. Így megkapjuk majd az európai uniós forrásokat, megőrizzük a forint stabilitását és megfékezzük az inflációt. Vállaltuk azt, hogy elszámoltatjuk a korrupt politikusokat - jelentette ki az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje egy keddi sajtótájékoztatón.

Márki-Zay Péter ebben többek közt arra a fideszes kérdésre válaszolt, hogy mit kaptak a külföldi támogatásért cserébe. Az ügy előzménye, hogy a politikus a Magyar Hang podcastműsorában még augusztus végén azt mondta, több száz millió forintos támogatást kapott az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból. Elmondása szerint ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”.

Ám az ellenzéki politikus szerint a kérések le voltak írva a választási programban, s most tételesen felsorolta, mik ezek. Egyúttal követelte, hogy a titkosszolgálati megállapításokat hozzák nyilvánosságra. Azt hangoztatta, egyedül ők azok, akik ebben az országban teljesen átláthatóan megtették az elszámolást. Mindegyik mögött áfás számla, banki utalási bizonylat van. Ilyen részletes elszámolásban magyar történelemben senki nem szolgált még a választók felé - hangsúlyozta. nyomatékosította, a kampányközpontban nagyon vigyáztak arra, hogy ebből a pénzből ne jusson semmi az ellenzéki pártoknak. „Ránk nem vonatkozik semmilyen olyan szabály, hogy mi nem fogadhatnánk el külföldi támogatást, pláne külföldön élő magyarok támogatását. Úgyhogy nyilvánvalóan semmilyen szabályt nem szegtünk meg” - fogalmazott. később arról is beszélt, hogy ha „a CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma nem lenne hatalmon. Könnyen lehet, hogy börtönben lenne.” 

Sejtelmesen kommentálta az elhangzottakat a Fidesz-frakcióvezetője. Kocsis Máté - aki egyben a nemzetbiztonsági bizottság tagja is - azt írta, „Márki-Zay Péter helyében nem tartottam volna meg a mai sajtótájékoztatót a külföldi kampánypénzről. Lelke rajta.”