Szlovákia;Orbán Viktor;Nagy-Magyarország;

2022-11-22 22:00:00

Undorítónak nevezte Orbán Viktor viselkedését a szlovák külügyminiszter

Újabb hullámokat vet a nagy-magyarországos szurkolói sál miatt kitört diplomáciai botrány. 

„A szlovákiai magyarok itthon vannak és ide tartoznak, mint minden más állampolgár. Polgáraink. De aminek nincs helye a kapcsolatainkban, az az irredentizmus és a revizionizmus. Hogy hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt” - jelentette ki Facebook-oldalán a szlovák külügyminiszter Orbán Viktor sáljával kapcsolatban. Rastislav Káčer posztját a 444 fedezte fel

A magyar miniszterelnök Dzsudzsák Balázs búcsúmeccse, Puskás Arénában rendezett vasárnapi Magyarország–Görögország mérkőzés alatt viselt egy Nagy-Magyarország hímzésű sálat, amellyel Romániától Ausztriáig keményen kivágta a biztosítékot a szomszéd országokban. 

Mint korábban beszámoltunk róla, Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő bejelentette, a történtek miatt a kijevi magyar nagykövetet. Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy Orbán Viktor sálja nem más mint a „revizionista eszmék népszerűsítése, amely nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek”. Éppen ezért hivatalos bocsánatkérést várnak a kabinettől.

Rastislav Káčer egyébként az undorító szót használta Orbán Viktor gesztusára.

„Európa a második világháború vége óta a legnagyobb biztonsági és gazdasági kihívásokkal néz szembe. Az országok egysége és együttműködése az EU-ban most kulcsfontosságú. Orbán Viktor magyar miniszterelnök provokációja elfogadhatatlan. Teljesen megértem szlovák és más barátaink bosszúságát” - fogalmazott Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Twitteren. 

Ausztria pedig közölte, hogy vetettek egy pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, s kezdeti gyanújuk megerősödött, miszerint a Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni. Hangsúlyozták, erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogják magyar szomszédaikat. Orbán Viktor a bírálatokra úgy reagált: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”