Magyarország;Európai Bizottság;hitel;Ukrajna;Szijjártó Péter;Johannes Hahn;vétó;

„Ez nevetséges viselkedés, tudom, hogy miért csinálják” – Nekiment az Orbán-kormánynak az EU-biztos az újabb vétófenyegetés miatt

Johannes Hahn politikai zsarolásnak nevezte, amit a magyar kabinet művel.

Ez nem a pénz nagyságáról szól, ez tisztán politikai zsarolás – így jellemezte Johannes Hahn költségvetési biztos a fejleményt, hogy az Orbán-kormány a tagállamok közül egyedüliként blokkolja az Ukrajnának szánt uniós támogatásról szóló jogszabály elfogadását. Európai bizottsági tag még nem fogalmazott ilyen élesen a magyar vétófenyegetésről, amelyről november elején Szijjártó Péter tett bejelentést.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország nem járul hozzá a közös hitelfelvételhez, amelyből az EU27-ek jövőre 18 milliárd euró pénzügyi segítséget nyújtanának a háborúban álló kelet-európai országnak. Szíjjártó Péter azzal magyarázta ezt, hogy a járvány idején a kormány egyszer már támogatta a közös hitelfelvételt és az több, mint elég volt. A Magyarországra jutó kamatfizetési kötelezettség egyébként 2024-től évi 6 millió euró (2400 millió forint) lenne a tagállamokra jutó 630 millióból.

Brüsszelben sokan úgy látják, a magyarok a jogszabály blokkolásával próbálják elérni, hogy hozzájussanak felfüggeszteni javasolt pénzügyi támogatásukhoz. A tét 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint), az Európai Bizottság (EB) ekkora összegű forrást javasolt zárolni az EU-s pénzeket Magyarországon érő korrupciós kockázatok miatt.

Az Orbán-kormány közben meghozott egy sor intézkedést az aggályok eloszlatására, amelyeket az EB hamarosan értékelni fog és a döntéshozó pénzügyminiszterek elé terjeszt. A tárcavezetőknek december vége előtt kell határozniuk, hogy helybenhagyják-e a támogatás befagyasztására tett ajánlást vagy változtatnak rajta. Ugyanekkor szeretnék jóváhagyni az ukrajnai pénzügyi segítséget is, vagyis a magyar fenyegetés célba érhet.

Johannes Hahn ugyanakkor megerősítette az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottsága előtt, hogy a zsarolás nem fogja befolyásolni a biztosi kollégium Magyarországról alkotott véleményét. – Ez nevetséges viselkedés, tudom, hogy miért csinálják. De bízom benne, hogy meg tudjuk oldani ezt a problémát anélkül, hogy más kérdésekben engednénk – fejtette ki.