elemzés;Semjén Zsolt;Szász Jenő;miniszteri biztos;nemzetpolitika;nyomkövetés;orosz-ukrán háború;

2022-11-26 10:09:00

Kilenc hónapja tört ki az orosz-ukrán háború, az Orbán-kormány most nevezett ki miniszteri biztost a nyomon követésére

Székelyudvarhely egykori polgármesterét, Szász Jenő két éven át végezheti ezt a munkát.

Miniszteri biztos lett Szász Jenő, Székelyudvarhely egykori polgármestere, aki „az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért” lesz felelős – írja a hvg.hu. A kinevezés a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg.

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő értesítő szerint Semjén Zsolt mint a miniszterelnök általános helyettese utasítást adott ki, amelynek alapján egyébként már visszamenőlegesen, 2022. november 1-jétől szól a kinevezés pontosan két év időtartamra, 2024. október 31-ig. Maga az utasítás  tartalmi előírást nem tartalmaz, de azt kiköti, hogy Szász  tevékenységét Semjén nem közvetlenül, hanem a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely nemzetpolitikáért felelős államtitkárán, Potápi Árpádon keresztül irányítja.

A miniszteri biztos ugyan nem kap titkárságot, viszont háborús elemző és nyomkövető munkáját a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatja, és azért helyettes államtitkári fizetést kap. A több mint havi másfél milliós juttatás mellett jár még neki a havonta 900 ezer forintot meghaladó igazgatói fizetés is az őt támogató intézmény vezetőjeként.

A portál megjegyzi, hogy a kormány még 2012-ben hozta létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet, amely ma már százas alkalmazotti létszámmal működik, és bár az intézményről ritkán hallani, felméréseit és kiadványait sok bírálat fogadta. Ennek az élére nevezték ki Szász Jenőt, aki az erdélyi Magyar Polgári Pártot is vezette egy ideig nem sok sikerrel.