Oroszország;Ukrajna;háború;Vatikán;Vlagyimir Putyin;Szergej Lavrov;Ferenc pápa;Volodimir Zelenszkij;

2022-11-28 19:38:00

Ferenc pápa el akart utazni Moszkvába, de Szergej Lavrov leléptette

A katolikus egyházfő jelezte, kijevi utazásra is készen áll, nem elégedne meg azzal, hogy csak az oroszokkal vagy az ukránokkal tárgyal. Elárulta azt is, miért nem ejti ki a száján soha Vlagyimir Putyin nevét.

A vatikáni diplomácia a békét és a felek közötti párbeszédet keresi az Oroszország indította ukrajnai háborúban, és kész a közvetítésre Ferenc pápa szavai szerint, aki az America című jezsuita folyóiratban hétfőn közölt interjúban azt is elárulta, miért nem nevezi meg soha az orosz elnököt.

Ferenc pápa leszögezte, egyértelműnek tartja, hogy Oroszország a támadó. – Nem mondom ki mindig, nehogy sértsek vele, és ne ítélkezzek általánosságban, mégis köztudott, hogy kit ítélek el. Nem szükséges, hogy családnevet és keresztnevet is tegyek hozzá. Miért nem nevezem meg (Vlagyimir) Putyint? Mert nem szükséges; közismert. Az emberek néha a részletekbe kötnek bele. Mindenki ismeri állásfoglalásomat, Putyinnal vagy Putyin nélkül, anélkül, hogy megnevezném – jelentette ki a katolikus egyházfő.

Megjegyezte, amikor Ukrajnáról szól, mártírsorsot szenvedő népről beszél. Állítása szerint információi vannak az orosz csapatok által elkövetett kegyetlenségekről, elsősorban a csecsen és a burját nemzetiségű katonák részéről.

Felidézte, hogy a február 24-én kirobbant háború második napján személyesen elment Oroszország szentszéki nagykövetségére, ahol a nagyköveten keresztül üzent Vlagyimir Putyinnak: készen áll az utazásra azzal a feltétellel, hogy az orosz elnök akár szűk lehetőséget is ad a tárgyalásra. – Szergej Lavrov külügyminiszter nagyon udvarias levéllel válaszolt, amelyből megértettem, hogy egyelőre nincs rá szükség – közölte Ferenc pápa.

Elmondta, három alkalommal beszélt telefonon az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. Listát kapott a civil és katonai foglyokról, ezt továbbította az orosz kormánynak, és mindig pozitív választ kapott. Négyszer az ukrán kormányzat delegációját fogadta a Vatikánban. – Ha útra kelek, elmegyek Moszkvába és Kijevbe, mindkét helyre, nem csak az egyikre – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy Michael Czerny bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításáért felelős vatikáni hivatal vezetője, valamint a külügyekért felelős Paul Richard Gallagher érsek több napot töltött Ukrajnában. A pápa jobbkezeként ismert Konrad Krajewski bíboros pedig négyszer járt az országban.

A Szentszék jelenléte erős, és én folyamatos kapcsolatban vagyok a felelős pozíciót betöltő személyekkel – mondta a katolikus egyházfő, aki a párbeszédet nevezte a legjobb diplomáciai eszköznek a Kínával való kapcsolattartásban is. – Lassú, néha visszás, de sikereket is hoz, és én nem találok más utat – mondta Ferenc pápa. Úgy vélte, a kínai nép bölcs, és megérdemli a pápa tiszteletét és elismerését. Ezért próbálok közvetíteni, mivel nem egy nép meghódítása a cél, és ott keresztények is vannak. Szükségük van a figyelmünkre, hogy jó kínaiak és jó keresztények legyenek – közölte.

A Szentszék korábban meglepetését és sajnálatát fejezte ki, miután november 24-én a pekingi kormány által elismert hivatalos katolikus egyház segédpüspököt nevezett ki Csianghszi tartományban, amelynek egyházmegyéjét a Vatikán nem ismeri el.