oktatás;Magyarország;tiltakozás;

Megbeszélést tartanak a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, a lehetőségek között van az is, hogy testületileg felmondanak

Egyre több iskola száll be a polgári engedetlenségbe. Van, ahol élőlánc alakult.

Terjed a polgári engedetlenségi hullám azután, hogy a Belügyminisztérium szerdán közölte, a korábbi tiltakozó akciókban való részvétel miatt három budapesti gimnázium összesen nyolc tanárát rúgják ki.

A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalon csütörtök reggel megjelent poszt tanúsága szerint eddig legkevesebb 53 budapesti iskola 497 tanára jelezte, hogy az elbocsátások elleni tiltakozásul polgári engedetlenségbe kezd.

A Fazekas Mihály Gimnázium köré csütörtökön élőláncot vontak a tiltakozó tanárok és diákok, a hvg.hu pedig azt írja, hogy II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár jelezte, hogy részt vesz az akcióban, a diákok pedig ülősztrájkot tartottak.

Szerdán a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, illetve a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium egy-egy tanárát bocsátották el. A Karinthy Frigyes Gimnáziumban csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, információink szerint pedig az iskolában ma megbeszélést tartanak a pedagógusok, a lehetőségek között van az is, hogy testületileg felmondanak.

A megbeszélés délelőtt negyed 12-kor még tartott, de Berta Beáta szünetben elárulta lapunknak, hogy a folytatásról tárgyalnak. – A lényegi részeket már átbeszéltük, arra jutottunk, hogy legalább 25-en határozatlan idejű engedetlenséggel reagálunk a kirúgásokra. A tantestületben egy hatalmas döbbenet, keserűség uralkodik, aminek az eredménye, hogy akik eddig bizonytalanok voltak, vagy radikálisnak gondolták a polgári engedetlenséget, most úgy döntöttek ők is részt vesznek benne. Az eljárás, a módszer, ahogyan ez lezajlott, már náluk is kiverte a biztosítékot. 

Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester egy Facebook-posztban azt írta, hogy az önkormányzat félretett 10 millió forintot a tiltakozó akciókban résztvevő pedagógusoknak, ő pedig a képviselő-testület elé viszi a kérdést, hogy a most kirúgott hat tanár részesüljön 1-1 millió forintos támogatásban ebből a keretből. Az iskola pedagógusait a múlt héten kerületi díszpolgári címre is felterjesztették. 

Szerda este a Belügyminisztérium épülete előtt 500-600 ember tüntetett a kirúgott tanárokért.