tanár;kirúgás;Belügyminisztérium;szünet;Karinthy Frigyes Gimnázium;

2022-11-30 23:08:00

Rendkívüli szünetet rendeltek el a Karinthy Frigyes Gimnáziumban a kirúgások után

Ma derült ki, hogy az iskola hat tanárát elbocsátották polgári engedetlenség miatt.

Rendkívüli szünetet rendeltek el csütörtökre és péntekre a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban azután, hogy az iskola hat tanárát elbocsátották polgári engedetlenség, vagyis a részvétel miatt a magyarországi pedagógusok hónapok óta tartó tiltakozó akcióiban – értesült a Népszava.

Szerdán kora délután egy belügyminisztériumi közleményből derült ki, hogy három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki polgári engedetlenségért. A hat karinthys mellett hasonló sorsra jutott a Vörösmarty Mihály Gimnázium egyik angol szakos tanára és az Eötvös József Gimnázium egyik biológia szakos tanára is.

A bejelentést hatalmas felháborodás követte, szerda este több százan tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt, a Széchenyi téren, a demonstráción pedig a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára, Berta Beáta közölte, hogy a pedagógusok nagy része csütörtöktől határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezd.

Cikkünk írásával párhuzamosan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldalán megjelent az igazgatói levél a rendkívüli szünetről.

Korábban Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester egy Facebook-posztban azt írta, hogy az önkormányzat félretett 10 millió forintot a tiltakozó akciókban résztvevő pedagógusoknak, ő pedig a képviselő-testület elé viszi a kérdést, hogy a most kirúgott hat tanár részesüljön 1-1 millió forintos támogatásban ebből a keretből. Az iskola pedagógusait a múlt héten kerületi díszpolgári címre is felterjesztették. 

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban zajló tiltakozás régóta szúrja a Külső-Pesti Tankerületi Központ szemét, azóta biztosan, hogy az iskola október 5-én beszállt a pedagógusok világnapján rendezett megmozdulásokba, egyik tanára pedig közzétett egy videót arról, hogy bár magyarországi és nemzetközi tanulmányi versenyeken kiválóan szereplő diákjai vannak, az épület folyamatosan beázik, penészedik és pusztul.

Október 6-án Hutai László igazgatót be is hívták a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadott neki 24 névre szóló levelet azzal, hogy azokat adja át annak a 24 tanárnak, akik részt vettek az október 5-én polgári engedetlenségi akcióban. Másnap több százan, pedagógusok, szülők és támogatók a tankerület épületéhez vonultak, hogy személyesen Rábel Krisztinától vegyék át a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak címzett levelet.

A tankerületi vezetőről – akinek az MSZP a lemondását követeli a kirúgások miatt – azóta kiderült, hogy 2021 végén 1,59 millió forintos jutalmat vett fel.