oktatás;Magyarország;segítség;jog;Társaság a Szabadságjogokért;

Lehet pert indítani a tanárhiány miatt a magyar állam ellen

Ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát.

Ingyenes jogi segítséget nyújt a Társaság a Szabadságjogokért Ű(TASZ) annak a nyolc tanárnak, akit a Belügyminisztérium tegnapi bejelentése szerint három budapesti gimnáziumból bocsátottak el a részvétel miatt a közelmúlt polgári engedetlenségi akcióiban – derül ki az emberi jogi szervezet közleményéből.

A TASZ rögzíti, hogy ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot. Ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot. Ilyen esetekben jobb – fűzi hozzá a civil szervezet – ha több tanuló, akár egy egész osztály indít pert egyszerre, de a siker esélye sok mindenen múlik, ezért minden diák esetét egyedileg kell vizsgálni.

Szerda este 5500-600 ember vonult a Belügyminisztérium épülete elé tiltakozásul a a nyolc tanár elbocsátása ellen. A velük vállalt szolidaritásként csütörtök reggel 10 óráig már 53 iskola 497 tanára jelezte, hogy polgári engedetlenségben vesz részt.