TASZ;Alkotmányvédelmi Hivatal;új eljárás;NAIH;bírósági ítélet;megfigyelési botrány;Pegasus;

2022-12-02 07:08:00

Pert nyertek a Pegasus-ügyben Magyarországon megfigyeltek az Alkotmányvédelmi Hivatal ellen

A titkosszolgálatnak – szabálytalanságok miatt – új eljárásban kell döntenie arról, hogy a célszemélyek megismerhessék a róluk készült anyagokat.

A bíróságon támadta meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt több Pegasus-megfigyelt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) határozatát, amely megtagadta tőlük a hozzáférést az esetlegesen róluk kezelt megfigyelési adatokhoz. A bíróság új eljárásra utasította a titkosszolgálatatot, mert a döntése nem volt szabályos – írja a hvg.hu a lap korábbi újságírója, az egyik megfigyelt, Dercsényi Dávid tájékoztatása alapján.

A csaknem másfél éve kirobbant Pegasus-ügyben hozott ítélet szerint az AH-nak új döntést kell hoznia több, az alapos gyanú szerint az elhíresült Pegasus kémszoftverrel megfigyelt személy ügyében arról, hogy a titkosszolgálat tart-e egyáltalán nyilván róluk titkosított információt, illetve abba érintettként betekinthetnek-e. 

Dercsényi, aki évekkel ezelőtt, a terrorizmussal vádolt Hasszán F.-ről írt cikkei miatt kerülhetett célkeresztbe most azt mondta, hogy az AH mindennemű róla szóló adat megismerését megtagadta. A bíróság azonban kimondta, hogy a titkosszolgálat „nem az eljárási szabályoknak megfelelően hozott elutasító határozatot, így új eljárást kell lefolytatnia”. A hvg.hu emlékeztetett, a tavaly nyáron kirobbant Pegasus-ügyben bizonyítottan vagy valószínűsíthetően megfigyeltként szerepel Dercsényi Dávid mellett több más újságíró, közéleti szereplők, az Orbán-kormány kritikusai, akiket a nemzetközi oknyomozás alapján, amiben magyar részről a Direkt36 vett részt, a gyanú szerint a magyar kormányzat figyelhetett meg az izraeli Pegasus kémszoftverrel.

Remport Ádám, a TASZ munkatársa kiemelte, a Pegasus-ügy és az azzal összefüggő gyakorlatilag minden részlet titkosított, vagyis minősített adat. A jogvédő szervezet az ezek megismerésére indított eljárásokban hét érintettet képvisel, és nem csak a Rogán Antal felügyelete alatt álló AH-val és a szintén a kabinetminiszter alá tartozó Információs Hivatallal szemben, hanem a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) is.