Ghána;Dél-Korea;Portugália;Uruguay;Katar 2022;

2022-12-02 18:10:00

Dél-Korea fordított Portugália ellen, kiejtette Uruguayt

Az ázsiaiak történetük során harmadszor jutottak tovább a csoportkörből.

A dél-koreai válogatott 91. percben szerzett góllal 2-1-re legyőzte a portugál csapatot pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának harmadik fordulójában, az európai együttes - amelynek nyolcaddöntőbe jutása már biztos volt - így is a csoport élén maradt, míg az ázsiai gárda úgy jutott a 16 közé, hogy több szerzett góllal végzett Uruguay előtt.

Az erősen tartalékos összeállításban kezdő portugálok - akiknél Cristiano Ronaldo azért hírmondónak ott maradt a csapatban - gyors vezető góljukat követően technikai fölényüket és kreatív csapatjátékukat juttatták érvényre, míg a hátrányba került dél-koreai ellenfél nem zuhant össze, és gyorsaságában bízott. Mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de amíg Kim Szung Kjunak játékba is kellett avatkoznia, addig Diogo Costának nem akadt komoly védenivalója. Mégis kétszer utóbbi kapujába került a labda, mert a dél-koreai csapat pontrúgások után váratlanul sok veszélyt jelentett. Az első alkalommal les miatt még elmaradt az egyenlítés, amely aztán a félidő közepén már összejött. A szünetig hátralévő idő enyhe portugál mezőnyfölényt hozott, de a dél-koreaiaknak is akadtak jó periódusaik.

A második felvonásban is a portugálok akarata érvényesült, de a tömörülő dél-koreaiakkal szemben nem találtak rést, így hiába járatták a labdát, a kapura nem jelentettek veszélyt. Miként a kontrákból azért gyakran meginduló dél-koreaiak sem, akiktől elmaradt ugyan a nagy hajrá, de a 91. percben - egy portugál szögletet követően - mégis végigvittek egy gyors ellenakciót, melyet ráadásul góllal zártak, így kivívták a továbbjutásukat.

Az ázsiaiak történetük során harmadszor jutottak tovább a csoportkörből.

I. félidő

5. perc: Dalot húzódott előre a jobb szélen, majd Pepétől kapott indítást. A jobb oldali védő egy csel után a rövidre játszott vissza, ahol két portugál társ érkezett a kapu elé a dél-koreai védőket megelőzve, Horta pedig a kapuba lőtt (0-1).

27. perc: bal oldali dél-koreai szögletnél a labda két portugál felett szállt át, majd az ötösnél helyezkedő, de kiforduló Cristiano Ronaldo karjáról saját kapuja felé pattant. Ott három ázsiai játékos közül Kim Jung Kvon eszmélt a leggyorsabban, és három lépésről a kapuba lőtt (1-1).

II. félidő

91. perc: portugál szöglet után a kifejelt labdával Szon Hung Min lódult meg nagy lendülettel a saját térfeléről, majd 50 méteres sprint után remekül ugratta ki az akciót középen kísérő Hvang Hi Csant, aki ziccerben a kapu jobb oldalába lőtt (2-1).

H csoport, 3. forduló

Koreai Köztársaság-Portugália 2-1 (1-1)

al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44 097 néző, Játékvezető: Facundo Tello (argentin)

Gólszerző: Kim Jung Kvon (27.), Hvang Hi Csan (91.), illetve Horta (5.)

Sárga lap: Li Kang In (36.), Hvang Hi Csan (92.)

Koreai Köztársaság

Kim Szung Kju - Kim Mun Hvan, Kvon Kjung Von, Kim Jung Kvon (Szon Dzsun Ho, 81.), Kim Csin Szu - Csong Vu Jong - Li Dzse Szung (Hvang Hi Csan, 66.), Hvang In Bom, Li Kang In (Hvang I Dzso, 81.), Szon Hung Min - Cso Kue Szung (Cso Ju Min, 93.)

Portugália

Diogo Costa - Diogo Dalot, Pepe, António Silva, Joao Cancelo - Rúben Neves (Rafael Leao, 65.) - Ricardo Horta, Matheus Nunes (Joao Palhinha, 65.), Vitinha (William Carvalho, 81.), Joao Mario (Bernardo Silva, 82.) - Cristiano Ronaldo (André Silva, 65.)

Eközben az uruguayi válogatott ugyan kétgólos győzelmet aratott a ghánai csapat felett a katari labdarúgó-világbajnokság pénteki napján, ennek ellenére kiesett a H csoportból, ahogy afrikai riválisa is.

Az első perctől érződött, hogy Uruguay győzelmi kényszerben lépett pályára, ugyanis sokkal lendületesebben kezdett, mint az első két találkozóján. Az utolsó kulcspasszokba azonban rendre hiba csúszott, így fölénye meddőnek bizonyult. A 20. percben - a videobíró segítségével - Ghána javára megítélt büntető felidézte a két gárda 2010-es, emlékezetes negyeddöntőjét, amikor a most is pályán lévő Suárez kezezését követően az afrikai csapat a hosszabbítás utolsó percében rontott 11-est. Ezúttal André Ayew lövését hárította Rochet. A kihagyott lehetőség pedig ugyanúgy gyorsan megbosszulta magát, mint 12 éve a 11-es párbajban: előbb egy védelmi hibát kihasználva De Arrascaeta fejjel volt eredményes, majd egy mintaszerű akció végén ugyanő gyönyörű kapásgólt lőtt.

A folytatásban visszavett a tempóból az immár továbbjutásra álló dél-amerikai együttes, a ghánai pedig kettős cserével próbált frissíteni. A játék az uruguayiak jóvoltából töredezetté vált, a ghánaiak pedig hiába próbálkoztak erőtlenül, nagy helyzete ebben a periódusban is a riválisnak volt, Suárez azonban célt tévesztett. Az utolsó negyedórára fokozódott a nyomás az uruguayi kapura, ekkor már voltak ígéretes lövései Ghánának, egy ízben például Rochet hatalmas bravúrral tolta szögletre Kudus próbálkozását. A másik meccs eredménye nyomán - a dél-koreaiak a hajrában felülmúlták Portugáliát - hirtelen Uruguay is kiesésre állt, a kétszeres világbajnoknak egy, az afrikai csapatnak két gólt kellett volna szereznie a 16 közé jutáshoz. A hatalmas rohanásban mindkét válogatott több gólt is szerezhetett volna, de mindkét kapus bravúrokkal mentett, az eredmény már nem változott, így végül mindkét együttes búcsúzott a tornától.

I. félidő

26. perc Núnez jobb oldali beadását követően két ghánai védő is elvétette a labdát, amely így Suárezhez került, aki egy csel után kapura lőtt, s bár az afrikai kapus nagyot védett a bal sarok felé pattanó labdát egy méterről De Arrascaeta fejelte a kapuba (0-1).

32. perc egy nagyszerű egyérintős akció végén Suárez emelte a labdát a 16-os bal oldalán betörő De Arrascaetához, aki kapásból a ghánai kapus bal lába mellett lőtt a kapuba (0-2).

 H csoport, 3. forduló

Ghána-Uruguay 0-2 (0-2)

al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 43 443 néző, Játékvezető: Daniel Siebert (német)

Gólszerző: de Arrascaeta (26., 32.)

Sárga lap: Sulemana (86.), Seidu (99.), illetve Núnez (20.), Suárez (60.), Coates (87.), Gimenez (100.), Cavani (100.)

Ghána

Lawrence Ati-Zigi - Alidu Seidu, Daniel Amartey, Mohammed Salisu, Baba Rahman - Thomas Partey, Salis Abdul Samed (Daniel-Kofi Kyereh, 72.) - Mohammed Kudus (Abdul Fatawu Issahaku, 98.), André Ayew (Osman Bukari, a szünetben), Jordan Ayew (Kamaldeen Sulemana, a szünetben) - Inaki Williams (Antoine Semenyo, 72.)

Uruguay

Sergio Rochet - Guillermo Varela, José Gimenez, Sebastián Coates, Mathías Olivera - Giorgian de Arrascaeta (Maxi Gómez, 80.), Rodrigo Bentancur (Matías Vecino, 34.), Federico Valverde - Facundo Pellistri (Nicolás de la Cruz, 66.), Luis Suárez (Edinson Cavani, 66.), Darwin Núnez (Agustín Canobbio, 80.)

I. félidő

26. perc Núnez jobb oldali beadását követően két ghánai védő is elvétette a labdát, amely így Suárezhez került, aki egy csel után kapura lőtt, s bár az afrikai kapus nagyot védett a bal sarok felé pattanó labdát egy méterről De Arrascaeta fejelte a kapuba (0-1).

32. perc egy nagyszerű egyérintős akció végén Suárez emelte a labdát a 16-os bal oldalán betörő De Arrascaetához, aki kapásból a ghánai kapus bal lába mellett lőtt a kapuba (0-2).