Dunaferr;

2022-12-09 19:20:00

Dunaferr: már bérre sincs elég pénz

A társaság most csak havi nettó 200 ezer forintnyi összeget tud utalni.

Levélben tájékoztatták a végveszélyben lévő Dunai Vasmű munkavállalóit, hogy a társaság külső segítség nélkül nem tudja kifizetni az elmaradt dolgozói béreket – tudta meg a Mérce. A gyár vezetése arról értesítette a dolgozókat, hogy most csak havi nettó 200 ezer forintnyi összeget tudnak utalni, akinek ennél nagyobb a fizetése, csak akkor kapja meg fennmaradó részt, ha a társaság „külső pénzügyi segítséget kap, vagy kint lévő pénzügyi forrásai rövid időn belül megérkeznek.”

Lapunk számolt be először arról, hogy a régóta a túlélésért küzdő cég napokra lehet a megszűnéstől. A héten az ellenzéki vezetésű város válságtanácskozást hívott össze, amelyre a kormánypárti képviselők nem mentek el, ám ott volt mások mellett Jevgenyij Tankilevics, a vasmű orosz irányítója, aki elmondta: ahhoz, hogy a vasmű tovább működjön, 12 milliárdos támogatásra van szüksége a Dunaferrnek. Azt is közölte, ha hétfőig nem kapja meg a vasmű ezt a pénzt, akkor nincs tovább, és a kokszolót is leállítják. Az ügyben feltett kérdéseinkre a kormányzat nem válaszolt.

A Dunaferr 4 ezer embert foglalkoztat, leányvállalatainál további 1500-an dolgoznak, de a beszállítók miatt összességében akár 10 ezer munkahely sorsa függ az ország legnagyobb kohóipari komplexumától. Lapunk pénteki számában megjelent riportban arról írtunk: a gyár dolgozói szinte kivétel nélkül menthetetlennek tartják a vasművet.