Oroszország;USA;Vlagyimir Putyin;nukleáris fegyverek;

Vlagyimir Putyin megpendítette, hogy Oroszország elsőként is kész lehet atomfegyvert bevetni

A jelenlegi katonai doktrína szerint Oroszország soha nem az első fél, aki atomfegyvert vet be egy konfliktusban. Az orosz elnök egy héten belül kétszer is beszélt a lehetőségről, hogy változtat ezen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy héten belül már másodszor vetette fel annak lehetőségét, hogy Oroszország hivatalosan megváltoztathatja katonai doktrínájának azt a részét, miszerint nem ő az első fél, amelyik nukleáris fegyvert vet be egy konfliktusban – adta hírül a CNN.

Nekik (az Egyesült Államoknak) ez szerepel a stratégiájukban, a dokumentumokban szó szerint szerepel a »megelőző csapás«. Nálunk nincs ilyen. Nálunk megtorló csapás szerepel a stratégiában – mondta az orosz elnök a kirgiz fővárosban, Biskekben tartott sajtótájékoztatón. Szerinte – fejtegette – amíg az amerikai irányelv nem zárja ki a „lefegyverző” jellegű nukleáris csapás lehetőségét, Oroszország jelenleg csak végső esetben folyamodik atomfegyverhez. Ha Oroszország azonnal megtorló csapással válaszolna, amikor nukleáris fegyvereket vetnének be ellene, ez akkor is azt jelentené, hogy elkerülhetetlen lenne, hogy a nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakéták becsapódjanak Oroszországban.

Szóval ha erről a „lefegyverző” csapásról beszélünk, akkor talán érdemes elgondolkodni azon, hogy átvegyük amerikai partnereink legjobb ötleteit a biztonság szavatolására. Ha egy potenciális ellenség lehetségesnek tartja a megelőző csapás elvét, mi pedig nem, akkor  elgondolkodtató, hogy milyen fenyegetéseknek vagyunk kitéve

 – mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin azután beszélt erről, hogy – mint arról a Népszava is beszámolt – a héten már az atomháború kialakulásának növekvő veszélyéről értekezett egy ülésen.