főigazgató;Állatkert;DK;

2022-12-15 06:00:00

Karmok

Mondhatnánk, hogy szokványos politikai cicaharc dúl a fővárosi állatkert főigazgatói kinevezése körül. Ha nem a politika peremén egyensúlyozó ellenzéki pártok feszülnének egymásnak. Ha nem a jövő évi költségvetés szavazása előtt történt volna, amelynek elfogadásához az állatkerti vezetői pályázat miatt bundázást kiáltó Demokratikus Koalíció voksai is kellenek. Ha két évvel ezelőtt nem blokkolta volna sikeresen a temetkezési szolgáltatások hatósági árainak emelését a DK. Ami most csont nélkül átment. Holott aligha volt időszerűbb és társadalmilag jobban előkészített, mint akkor.

Talán a főigazgatói pályázat sem kavart volna akkora vihart, ha az állatkert régi embere mellett más, DK-nak tetsző személy is versenyben marad, ha mellette is lehetett volna érvelni a meghallgatáson. A hivatal azonban érvénytelennek találta a többi hat pályázatot. A DK új pályázat kiírását követeli. Szaniszló Sándor, az előző választásokon az MSZP színeiben induló és győző XVIII. polgármester, aki ma már a DK fővárosi frakcióvezetője „vezetői pályázatok testre szabásáról” beszél, ami szerinte „a jelenlegi kormánypártokra jellemző”. S ők ezt nem tudják elfogadni. A DK nem támogatja a hátszéllel rendelkező jelölt személyt. (Micsoda meglepetés, ilyenek még vannak!) Aki egyébként a biodómmal végzetesen nagyot álmodó előző igazgató Persányi Miklós közeli munkatársa volt. A többi jelölt külsős.

A városvezetés néma. Nem tudni, mi volt a tömeges érvénytelenítés oka. Csupán Bősz Anett beszél, aki a DK jelöltjeként lett főpolgármester-helyettes. Gy. Németh Erzsébetet váltotta a székben, aki szintén a párt kinyújtott karjaként szavazott. S vele a a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többségének meghatározó részét adó DK-sok. Fegyelem van, kiosztott szerepek és feladatok. Hatékony módszer és nem csak ők működnek így. Ez igaz. Csakhogy ők a Fidesz ellenzéke. Így, ebben a szerepben indítanak fenyegető támadásokat a szintén ellenzéki városvezetés ellen. Hol ezért, hol azért. Hogy mindenki tudja: ha nem akarják, nem lesz áremelés, ha nem támogatják, nem neveznek ki senkit.