népszavazás;Baranyi Krisztina;Fudan;

Baranyi Krisztina: Honnan tudja a bíróság, hogy mire képes „az átlagos tájékozottságú” választópolgár?

A politikus megjegyezte, az ellenzéki pártok is kihátráltak a Fudan-népszavazás mögül.

„A Fővárosi Törvényszék megtagadta a Fudan-ügyben kezdeményezett népszavazási kérdésünk hitelesítését - tudtam meg a HVG ma hajnali cikkéből. Tényleg az újságból, hiszen a törvényszék határozatát Ferencváros Önkormányzata egyelőre nem kapta meg” - írta a IX. kerület polgármestere a Facebookon.

Baranyi Krisztina arra a cikkre reagált, amelyről mi is beszámoltunk. E szerint a korábban a helyi választási bizottság által jóváhagyott kérdés nem teljesen egyértelmű, ezért a bíróság megtagadta a Fudan-népszavazás kérdéseinek hitelesítését. 

A polgármester szerint nem mindegy az időzítés, ugyanis a kézhezvételtől számítva nyolc napjuk van alkotmányjogi panasszal élni, aminek elkészítése az ünnepek alatt nehezebb. Ügyvédeinknek, hivatalnokainknak is van családja, és ezt pontosan tudják a Törvényszéken is. De azért ezt az akadályt meg fogjuk ugrani: természetesen megtesszük a lehetséges jogi lépéseket - tette hozzá. 

Majd azzal folytatta, nem érti,

 „honnan tudja a bíróság, hogy mire képes »az átlagos tájékozottságú« választópolgár”.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 2021 június 10-én arról beszélt, hogy a Fudanról népszavazás fog dönteni. „Azóta a fideszes többségű Országgyűlés megakadályozta, hogy a választások napján legyen a Fudanról népszavazás. (Megszavazta viszont, hogy legyen óvodások nemváltó műtétjéről.) Különböző szintű bíróságok végül teljesen elkaszálták az országos népszavazás kiírását. Az ellenzéki pártok kihátráltak a budapesti népszavazás mögül. A Fővárosi Törvényszék pedig most megakadályozta a kerületi referendum kiírását is” - zárta sorait Baranyi Krisztina.