felmérés;Ipsos;MTVA;

2022-12-23 06:00:00

Ramaty

A magyarok élték meg a legrosszabbnak a 2022-es évet az Ipsos 36 országban végzett kutatása szerint. Meg a britek (holtversenyben 87 százalék). A globális átlag 73 százalék, magyarán négy emberből majd’ három ramatyul érezte magát. Idehaza 13 százalék tárta szét a kezét értetlenül, elégedetten nézegetve a tenderértesítő színes képeit, pillangókkal Dubajban, mi is a baj az idei évvel? Összességében nem a Föld nevű bolygó volt a legvidámabb hely az univerzumban. Vagy igen, és tényleg csak nekünk jutott a kihívás: értelmes civilizációnak lenni és maradni Covid-, Brent-, Trump-, Koronás-, Putyin-, Mélyalmos- és Németh Hófehér Szilárd-sújtotta galaxislakóként. Kinek mit intézett a kormánya.

A britek levertségét érteném, ha a elhinném a magyar közmédia híreit, és nem hiszékenységtörténeti rekordkísérletként értelmezném azokat. Az MTVA szerint kész csoda, hogy a Brit-szigetek lakói nem ugráltak lemmingekként a tengerbe nagy nekikeseredésükben. Itt van például egy M1-közlés, miszerint már a húsra is lopásgátlót tesznek a londoni üzletekben, 40 éves csúcson az infláció, a tej és a vaj ára harmadával emelkedett. Azt a hírt hiába kerestük, miszerint Európa-rekorder inflációt hozott össze az Orbán-kormány (november: 23,1 százalék), és hogy az élelmiszer-drágulásunk 43 százalékkal utolérhetetlen lett.

Okkal lyukadtunk ki a kormánypropagandánál a világ búbánat-rangsorának értékelésekor. Hiszen a magyarok még úgy is a legpocsékabbnak látták 2022-t, hogy a saját pénzükből lyukat beszéltek a hasukba (vö. a kormány lehazudta nekik az égből a rezsi- és az élelmiszerárakat.) A háborús narratíva sem igen bazsalyogtatta meg a magyar néplelket, hiszen kinek a szorongását enyhíti, ha szankciós atombombával és apokalipszissel magyarázzák neki a világot.

Rögzítsük azért: a világvégét sugalló brit infláció 11,1 százalék volt. További érdekes adalék, hogy a legjobbnak a szaúdiak és az emirátusok lakói látták az idei évet, és ők azok, akik a leginkább hisznek abban, hogy jövőre földönkívüliek érkeznek a Földre. A magyarok az átlagnál kevesebben (18 százalék) hisznek az ufókban (12 százalék), pedig micsoda remek bűnbakok lennének!

„Fogd meg a söröm!” – mondaná erre az egyszeri kormánypropagandista.