Matolcsy György;Költségvetési Tanács;Windisch László;rendeleti költségvetés;

2022-12-30 06:00:00

Pecsét

Rányomta pecsétjét a Költségvetési Tanács (KT) a kormány rendeleti költségvetésére, igaz egy kicsit rezgett a léc, ugyanis Orbán Viktor egykori jobbkeze távolmaradásával tüntetett.

Matolcsy György nem írta alá a támogató határozatot - és utólag igaza lett -, így csak két NER-csinovnyik, Kovács Árpád és Windisch László hitelesítette azt.

Ez történt a 2023-as büdzsével is júliusban: átengedték a parlamenten, holott akkor lehetett tudni, hogy egy rakás szám az egész, nem egy ország végrehajtható pénzügyi terve.

Kovács Árpádéknak most sem volt semmi kifogása az ellen, hogy a kormány rendeleti úton akarja módosítani a költségvetési törvényt, holott az a jogállam megcsúfolása. Nem, rányomták a pecsétjüket, és még azt sem mondták, hogy oké aláírjuk, de a rendeleti változásokat egy hónapon belül terjesszék a parlament elé, hogy azokat a költségvetési törvényben is átvezesse a parlament.

Az utolsó pillanatban a kormány mégis meggondolta magát, vélhetően nem belső késztetésből, hanem az EU jogállamisági eljárása miatt. Beláthatták, hiba lenne ilyen hatalmas, leüthető labdát feldobni.

Le kell szögezni, a KT nem teljesítette erkölcsi kötelességét az adófizetők felé. A testületnek elvileg a magyar gazdaságpolitika hitelességét kellene javítani, és a kormányt ellenőriznie, de lássuk be: működésüknek semmi értelme a jelen formában, és ezt ráadásul pont a kormány bizonyította be. A KT maga egy pecsét. Egy újabb folt az egykor volt magyar jogállam halotti leplén.