korlátozás;jogsértés;kapcsolat;TASZ;kórházak;jogerős ítélet;édesanyák;újszülöttek;szülészetek;

Döntött a bíróság, a szülészetek nem szakíthatják el újszülött gyermekeiktől az anyákat

Precedens értékű jogerős ítélet született arról, hogy az édesanya és csecsemője kórházi kapcsolata aránytalanul, indoklás nélkül nem korlátozható. 

Jogtalanul választották el csaknem két napra újszülöttjétől egy asszonyt abban a kórházban, ahol öt évvel ezelőtt a harmadik gyermekét hozta világra – írja a Népszavához eljuttatott közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a nemrég másodfokon megszületett, jogerős  ítéletről, amelyet precedens értékűnek tartanak. 

A jogvédő szervezet szerint ügyfelük, Heni ügyében az illetékes ítélőtáblán meghozott ítélet azért is egyedülálló, mert tudomásuk szerint ez az első olyan jogerős döntés, amelyben megállapították, hogy „az édesanyának sérült a kapcsolattartási joga újszülött gyermekével”. Az indoklásban azt is kiemelték, hogy „a fizikai kontaktus az alapja a kapcsolattartásnak és ettől fosztották meg az édesanyát”.

A történetet a TASZ blogján részletesen is ismertették, annak lényege, hogy Henit a szülés után azonnal elválasztották újszülött fiától, majd koraszülöttségre hivatkozva inkubátorba helyezték, és csak napi kétszer fél óra látogatást engedélyeztek neki. Csakhogy a szülők ezt nem fogadták el, és átvitték a kisfiút egy másik kórházba, ahol annyi időt tölthetett együtt édesanya és fia, amennyire szükségük volt.

Az első kórház eljárása jogsértő volt, mert az édesanyának joga van a csecsemőjével kapcsolatot tartani, és ez aránytalanul és indokolatlanul nem korlátozható

– szól a táblabíróság ítélete.

Heni elfogadhatatlannak tartotta, hogy ilyen keveset találkozzon újszülött kisbabájával, ezért többször kérte az osztályvezető főorvost, hogy több időt lehessen Benjáminnal, azonban a házirendre hivatkozva elutasították ezt. A szülők ezért úgy döntöttek, hogy saját költségen és felelősségre a Cerny Alapítvány segítségével átszállítják fiukat egy baba-mama barát kórházba. A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján teljesen más hozzáállást tapasztaltak: koraszülöttsége ellenére tetszőleges időt tölthettek együtt Benjáminnal, állandó testközelben tarthatták. Heni naponta 6-10 órát töltött újszülött gyerekével, és meg is szoptathatta.

A korai elválasztást, a kétnapos elszakadást és az ezáltal okozott traumát azonban sem Heni, sem Benjámin nem heverte ki, a fiú 3 éves koráig akár nyolcszor is felkelt éjszakánként, és testi kontaktus nélkül a mai napig nehezen tud elaludni. Édesanyja szerint mindez összefügghet azzal, hogy összesen több mint 48 óra telt el, mielőtt maga mellett tarthatta volna újszülöttként.

Heniék története nem egyedülálló, rengeteg nőt ér nap mint nap szülészeti erőszak. Az újszülött és az anya elválasztása bevett kórházi gyakorlat, különösen koraszülésnél

– emelte ki a TASZ.

A jogvédő civil szervezet szerint ezt a hozzáállást sokan megszenvedik,  de eddig Henin kívül csak kevesen terelték az ügyet jogi útra. A TASZ azért is vállalta el örömmel Heni képviseletét, mert „az emberi méltóságot, a családi élet és a magánszféra védelmét, valamint a gyermek védelméhez és gondoskodáshoz való jogát az Alaptörvény védi, a hatályos egészségügyi törvény pedig rögzíti a kapcsolattartáshoz való jogot is”. A jogsértő gyakorlat miatt – tették hozzá – az EMMA Egyesülettel közösen még 2016-ban az ombudsmanhoz fordultak, aki szintén megállapította, hogy lehetővé kell tenni azt, hogy anya és újszülöttje minél több időt tölthessen együtt.