egészségügy;kórház;Sátoraljaújhely;korlátozás;ellátás;szülészet;

Jelentősen korlátozzák a fekvőbeteg-ellátást a sátoraljaújhelyi szülészeten, kitört a felháborodás

Szamosvölgyi Péter fideszes polgármester kedden jelezte, hogy mindez elfogadhatatlan és a kormányzattól kér segítséget.

Heves indulatokat szít Sátoraljaújhelyen, hogy a városi Erzsébet Kórház bejelentette: szülészeti-nőgyógyászati osztályán a tartós szakorvoshiány miatt a teljes körű fekvőbeteg-ellátás nem biztosítható tovább. Hétvégén és ünnepnapokon az érintett páciensek többségét a mintegy 85 kilométerre lévő Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya látja majd el.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely kormánypárti polgármestere kedden jelezte, hogy mindez elfogadhatatlan és a kormányzattól kér segítséget. A városvezető bírálta a túlzott egészségügyi centralizációt, többször kritizálta a megyei irányító kórház vezetését, amelynek szerinte „mostoha gyereke” a sátoraljaújhelyi kórház. Szerinte, az önkéntes munkavállalás engedélyezésével vagy más orvosok „küldésével”, lett volna lehetőség arra, hogy a szülészet változatlan módon működjön.

„A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya a folyamatos betegellátást – hosszú hónapok óta – az irányító megyei intézmény segítségével és saját orvosainak önként vállalt túlmunkájával biztosította.” – írta megkeresésünkre a megyei kórház. Hozzátették: „Tekintettel az alacsony ügyeleti esetszámra, valamint az orvosok munkaterhelésére, a betegellátás biztonsága érdekében döntöttünk úgy, hogy a hétvégén a helyi kórház orvosi kara két főből álló megerősített készenlétet ad”, az azonnali beavatkozást nem igénylő eseteket a megyei intézményben látják el.