Európai Unió;szankciók;Völner Pál;Varga Judit;orosz-ukrán háború;

2023-01-02 14:03:00

Varga Juditot még csak be sem idézték tanúként a Völner-ügyben

A miniszter az EU-val szemben erélyesen kiállt az Orbán-kormány véleményszabadsága mellett.

A Központi Nyomozó Főügyészség foglalkozott az üggyel, a minisztériumban nem volt szükség belső vizsgálatra, a nyomozók ide jártak, együttműködtünk, átadtuk az iratokat. Az első perctől kezdve a jogszabályoknak megfelelően, a tisztességes együttműködés jegyében adtuk meg azt a segítséget, amit elvártak tőlünk - jelentette ki Varga Judit a Völner-botránnyal kapcsolatban az Indexnek adott interjújában.

Az igazságügyi miniszter azt is elárulta, nem kapott idézést tanúskodásra az ügyben, noha kifejtette, hogy „tanúskodni állampolgári kötelesség”.

Az Európai Unióhoz való viszonnyal kapcsolatban előkerült a kérdés, hogy megbomlott-e a bizalom a magyar kormány irányába Brüsszelben. Erre a tárcavezető kifejtette, „sajnálja” az ezirányú kérdést, mert azt igazolja, „mennyire kifizetődő egy ország ellen gyűlöletkampányt indítani”. Varga Judit elmélete szerint

Az interjúban szóba kerültek az Orbán-kormány legújabb óriásplakátjai is, amelyeken az uniós szankciókat ábrázolják bombaként, miközben Ukrajnában valódi bombák hullanak. Erre a miniszter úgy válaszolt: „Nézzük meg itt is, mi a valódi probléma. Az, hogy kint van egy ilyen plakát, nem azt jelenti, hogy nem ítéljük el a háborút és az agresszort. Szóval nem ez a gond, hanem az, hogy rávilágítunk a kényelmetlen igazságra.” Ezt követően Varga Judit lángpallossal kiállt a kétharmados hatalommal bebetonozott Orbán-kormány véleménynyilvánítási szabadsága mellett, mondván, „nem szeretnék egy olyan országban élni, ahol az emberek öncenzúra vagy valódi cenzúra miatt nem rakhatnak ki ilyen plakátokat.” A tárcavezető szerint „szörnyű”, hogy egy olyan világban élünk, ahol az ízlések és a divatok összekeverednek a jogokkal és az értékekkel.