oktatás;Magyarország;

2023-01-02 13:27:00

Rétvári Bence: 2022-ben minden idők legszélesebb konzultációját folytattuk oktatásügyben

Annyira sikerült megérteni a problémákat, hogy a tanárok és a diákok hónapok óta tüntetnek.

Az Orbán-kormány elkötelezett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét - idézett az MTI abból a videóból, amelyet a a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Facebook-oldalán jelent meg hétfőn.

Rétvári Bence felidézte, hogy 2022-ben „minden idők legszélesebb” konzultációját folytatták le oktatásügyben. A pedagógusokat a nyár és az ősz folyamán kérdezték, ekkor 24, illetve 33 ezren küldték vissza válaszukat, a tél folyamán pedig csaknem 130 ezer szülő válaszolt az iskolával kapcsolatos kérdéssorra.

Decemberben négyszáz pedagógussal és iskolaigazgatóval személyesen is egyeztettek, mindeközben folyamatosak voltak a tárgylások mind a köznevelési kerekasztal, mind a sztrájkbizottság ülésein. Egyébként ez volt az az egyeztetés – fűzhetjük hozzá – amelyen Pintér Sándor kimondta, hogy ő nem is ért az oktatáshoz. 

Rétvári Bence kiemelte: az Orbán-kormány elkötelezett amellett, hogy minél nagyobb mértékben emelhesse a pedagógusok bérét, amihez nemcsak hazai, hanem európai uniós forrásokat is fel szeretnének használni. Ha ez megvalósul – mondta –, akkor 2023-ban nem 10, hanem 21 százalékos lesz a pedagógusbér-emelés, 2024-ben nem 10 hanem 25, 2025-ben pedig egy 29 százalékos béremelés valósulhat meg. Ezzel elérhető, hogy három év alatt 75 százalékos béremeléssel egy pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint legyen – ismételte meg az államtitkár, amit Gulyás Gergely 2022. október 13-i Kormányinfón már bejelentett egyszer.

Az államtitkár a videóban arról elfelejtett említést tenni, hogy a tanárok és a diákok hónapok óta tüntetnek az oktatás helyzetének a javításáért Magyarországon, 13 pedagógust pedig elbocsátottak csak azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A tiltakozás részeként hétfő reggel tudásmenet indul a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig.